Talen från vår dag i Almedalen

Missade du Almedalen i år är det ingen fara. Här har du en ny chans att ta del av vad som sades:                                                Nooshi Dadgostars tal i Almedalen

Inledningstal, av Vänsterpartiet Gotlands ordförande

Tillsammans gjorde vi det! Det nya EU-parlamentet fick inte den rödgröna majoritet vi hoppats på, men här hemma uppnådde vi vårt mål. Med ett stöd på 11,1 procent i Sverige som helhet och 11,4 här på Gotland, har både Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin tagit plats i EU-parlamentet.
Och det är bara början, som en uppvärmning inför valet 2026. Då kan vi ersätta blåbrun politik med rödgrön politik. En politik som tar klimatkrisen på allvar och därför driver på för en rättvis omställning där natur, djurliv och naturresurser värnas. En omställning där de rikaste betalar mest- eftersom det är de som orsakar mest utsläpp.
För varje dag som går med den moderatledda och SD-styrda regeringen blir det allt tydligare att välfärden blöder. Både patienter och vårdpersonal är värda så mycket bättre. Hållbara arbetstider är inte bara ett rimligt krav från Vårdförbundet; det är en förutsättning för att vården ska fungera och för att välfärdsarbetare (ofta kvinnor) ska ha en bra arbetsmiljö- och orka jobba ända till pensionen.
Den regering vi har idag är ingen feministisk regering. Ändå är det regeringens ansvar att finansiera en god och jämlik vård i hela landet, alltså även på Gotland. Här på ön märks den underfinansierade sjukvården inte bara på lasarettet. Den märks i förskolan och skolan, där barn inte får det stöd de behöver. Den märks för den far- och morförälder som plötsligt förlorat sin livskamrat och som skulle må så mycket bättre, om hemtjänsten hade tid att stanna upp en stund, för lite prat över en kopp kaffe.
Här på Gotland finansieras skolan, sjukvården och omsorgen med samma påse pengar. Tillskottet som staten ger genom det så kallade utjämningssystemet behöver öka. Vi behöver ett utjämningssystem som tar hänsyn till Gotland som Sveriges enda ö-region. Gotland är den enda regionen som samtidigt är en och samma kommun.
Om nu Kristersson och Svantesson tycker att det saknas pengar, så har jag tre tips:
   1. Höj skatten för dem som tjänar allra mest.
   2. Se till att storföretagen verkligen betalar den skatt de ska, till rätt konto och i rätt land.
   3. Lagstifta mot vinster i välfärden.
Ukraina, Jemen, Sudan och Palestina, krigsdrabbade länder med olika historia. Men i väpnade konflikter drabbas alltid barn och personer med funktionsnedsättningar allra hårdast. Därför får vi aldrig sluta bistå med humanitärt stöd. Därför ska vi alltid fortsätta arbeta för fred och för en human och solidarisk flyktingpolitik.
Det finns många sätt att bygga en fredlig värld, men varken det svenska NATO-medlemskapet eller DCA-avtalet med USA, är något bra sätt. Inte för oss som tycker att svensk lag ska gälla alla som befinner sig på svensk mark (alltså även amerikanska soldater). Inte för oss som på riktigt vill se en kärnvapenfri värld. Tyvärr var det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som enhälligt röstade Nej till DCA-avtalet när det behandlades i riksdagen häromveckan.
Undrar hur gott övriga riksdagspolitiker sover om natten? Undrar om de drömmer om kärnvapen på svensk mark, kanske rentav på Gotland?  Och i så fall, undrar om de tycker att det är en mardröm eller om de tycker att det känns tryggt och säkert?
Vänstervänner, jag drömmer om en fredlig och demokratisk värld där alla bidrar efter förmåga och vi alla är fria att vara oss själva.
Låt oss bygga en sådan värld; vi gör en liten bit var och resten tillsammans. Tack.
Kopiera länk