Gotlandshem behöver bygga mer och snabbt
Region Gotland är på väg att besluta om hur mycket bostäder Gotlandshem ska bygga de kommande åren.
Förslaget innebär att bygget av 300 nya bostäder ska påbörjas innan 2027.
Bygget räknas som påbörjat från att man lämnat in ansökan om bygglov. Från bygglov till färdiga bostäder brukar det dröja ett par år innan man kan flytta in. I praktiken lovas inga nya färdiga bostäder före 2030.
Vänsterpartiet tycker inte att det är en bra politik. Gotlandshem behöver bygga mer och snabbt. Vänsterpartiet föreslår 600 nya bostäder, de allra flesta nya hyresrätter. 200 ska vara färdigbyggda innan 2026, för ytterligare 200 ska själva bygget vara påbörjat 2026 och de sista 200 nya lägenheterna där ska bygglov vara godkänt senast 2027.
Det råder ingen tvekan om att Gotland behöver fler bostäder, inte minst fler hyresrätter. Det är många, inte minst unga personer, som inte får en egen bostad. Det skapar social oro och osäkerhet. Livet behöver vara tryggt och då behövs en egen bostad.
De övriga partierna vill inte stödja Vänsterpartiet. De menar att Gotlandshem gynnas bäst av deras beslut. I praktiken betyder det att för övriga partier är själva Gotlandshem det viktiga, inte nya bostäder.
Vad betyder den prioriteringen för Gotland? Hur kommer Region Gotland att lyckas med sin personalförsörjning såväl i Visby som på landsbygden om ny personal inte har någonstans att bo?
Hur mycket kommer kostnaderna för vårdens hyrpersonal att öka om ny egen personal inte hittar en bostad. Hur många investeringar från det privata näringslivet på Gotland blir inte av, för att det saknas bostäder till de nya medarbetarna och nya skattebetalare?
I beslutet om hur mycket Gotlandshem ska bygga finns inget underlag kring samhällskonsekvenserna av så låga nybyggnadsambitioner. Ett så viktigt beslut som bygget av nya bostäder behöver en bra samhällsekonomisk konsekvensbeskrivning. Det saknas.
Det är ett svårt läge för bostadsbyggande nu, när bland annat priserna för byggmaterial är höga. Antalet nybyggda bostäder minskar i hela Sverige. Då blir det ännu svårare för de privata aktörerna att motivera byggande av hyresrätter.
Det allmännyttiga bostadsbolaget har trots allt större möjligheter än många andra, att bygga. Det krävs en tydlig politik för byggande av hyresrätter som folk har råd att bo i. Både i form av ordentliga statliga stöd för både nybyggnation och renovering men även i form av att styret i Region Gotland prioriterar byggande av hyresrätter.