Det är dags att avskaffa barnfattigdomen
Matpriserna ökar. Elen blir dyrare. Vi riskerar att få se stora hyreshöjningar. Det är dyrt att köra bilen. Löner och ersättningar ökar inte i samma takt som priserna. Kort sagt det har blivit dyrare att leva, de med lägst inkomster påverkas mest.
Som alltid riskerar många barn att få betala ett högt pris. Vänsterpartiet tycker att så får det inte bli. Alla politiska beslut måste ta hänsyn till barnen och att de beslut som fattas inte ökar barnfattigdomen, tvärtom den måste minska. Det är inte barnen som ska betala.
Barnfattigdom har funnits länge. Den är enligt Rädda Barnen högst i Sverige bland de nordiska länderna. I varje fall hittills har fattigdom bland barn oftast inte betytt otillräckligt med mat utan mer bidragit till isolering, känsla av utanförskap, sämre betyg i skola, lägre självkänsla och osäkrare boenden. Kort sagt ökade klassklyftor. Men vad riskerar att hända nu?
Den högerkonservativa regeringen med stöd av SD visar inte att de tar problemen med barnfattigdom på allvar, det är inte tillräckligt viktigt för dem.
Till exempel höjer man inte barnbidragen och man ökar de generella bidragen till kommunerna med endast 6 miljarder. Det gör att risken är stor att Region Gotlands utgifter för välfärden inte fullt ut kan betalas.
Vårt nya S&M-styre på Gotland meddelar att de främst kommer att ha fokus på kostnaderna i nämnder och styrelser på Gotland. Kanske inte så konstigt utifrån den regeringspolitik som bedrivs, men de har ett särskilt ansvar att deras arbete med ekonomin i Region Gotland inte ökar barnfattigdomen, den ska minska.
Vänsterpartiet har motionerat i fullmäktige om att berörda nämnder ska öka sitt arbete med att minska barnfattigdomen. Särskilt viktigt i dessa tider.
Man kan öka antalet avgiftsfria aktiviteter för barn och ungdomar över hela Gotland. Göra kulturskolan gratis. Skapa fler sommarjobb. Säkerställa att all verksamhet inom förskola och skola är avgiftsfri.
Att man inte ställer krav på att barn behöver ta med egna cyklar eller egen frukt. Med jämna mellanrum kan man ha avgiftsfria dagar i våra simhallar, inte minst i samband med skollov. Kort sagt mycket kan göras om viljan finns. Klassklyftor, orättvisor och barnfattigdom ska minska på Gotland.