artikel

Framtiden i Fokus, förslag till budget för år 2022

Inledning

Inför 2022 väntas skatteintäkterna till Region Gotland öka och det finns mer pengar att fördela än väntat. Det är bra att det borgerliga styret lyssnat på Vänsterpartiet och andra som påtalat behovet av satsningar på skolan, på bostadsbyggande och på hållbarhetsarbete. Satsningarna är dock tyvärr för små.

Ökat bostadsbyggande är en viktig fråga för både enskilda gotlänningar och öns utveckling. För Vänsterpartiet ligger fokus på att öka byggandet av hyresrätter med rimliga hyror.

Alliansen och Socialdemokraterna fortsätter prioritera höga överskott framför medborgarnas behov. I Vänsterpartiet ser vi istället nödvändigheten av att utnyttja överskott till att satsa på förebyggande arbete, inte minst bland barn och unga.

Vi vill bygga ett hållbart samhälle med trygga människor. En sådan framtid går inte att nå genom stora och återkommande besparingar.

Här presenteras de förändringar vi gjort i vårt förslag till budget för år 2022.

Förebyggande arbete är den bästa investeringen

Att satsa på barn och unga är lika mycket en investering för framtiden, som det är det rätta att göra rent mänskligt sett. Vår utgångspunkt är att den statliga finansieringen av välfärden behöver öka. Annars kommer inte kommuner och regioner kunna lyckas ställa om till mer av förebyggande och hälsofrämjande arbete. På lokal nivå är det heller inte hållbart att fortsätta flytta pengar från förskola och skola, kultur och fritid för att täcka kostnader för äldreomsorg och sjukvård.

Barn och unga

Det bästa sättet att förebygga ohälsa och utanförskap, är att ge alla en bra start i livet. Barn och unga måste känna sig sedda och få förutsättningar att utvecklas under hela uppväxten. Alla elever måste ges förutsättningar att lyckas i skolan. Problematisk skolfrånvaro måste hanteras och förebyggas. Alla barn och unga har rätt till en aktiv fritid. Det är bättre att bygga starka barn, än att laga trasiga vuxna.

Vi satsar:

Barn och Utbildningsnämnden, ramtillskott:              10 miljoner kronor.

Mindre barngrupper i förskolan:                              5 miljoner kronor.

Ökade resurser till Barn och elevhälsan:                  2 miljoner kronor.

Stärkt arbete mot problematisk skolfrånvaro            3 miljoner kronor.

Kostnadsfria fritidsaktiviteter för unga, fritidsbank:                    2 miljoner kronor.

Kultur

Ett samhälle utan konst och ett rikt kulturliv skulle vara ett fattigare samhälle. Att själv få skapa eller ta del av andras kulturskapande I form av till exempel böcker, bild och form, musik eller teater är viktigt för alla människor, oavsett var I livet en befinner sig.

Vi satsar:

Kultursatsning på unga genom biblioteken:               2,0 miljoner kronor.

Stärkt stöd till kulturorganisationer:                        0,5 miljoner kronor.

Stöd till professionella kulturskapare:                      1,0 miljoner kronor.

Vuxenutbildning och arbetsmarknad

Många verksamheter på Gotland står inför stora generationsväxlingar. För att behoven av arbetskraft ska kunna mötas, måste alla människors potential tas tillvara. Inom vuxenutbildningen måste det finnas möjligheter att komplettera grundläggande utbildning, att vidareutbilda sig och att helt byta yrkesbana.

Kompetensförsörjningen på Gotland är en stor utmaning det närmsta årtiondet. Vi välkomnar Alliansens satsningar, men anser att folkhögskolan och övrig vuxenutbildning måste få ytterligare resurser för att arbetet ska lyckas.

Vi satsar:

Fler utbildningsplatser på Folkhögskola:    2 miljoner kronor.

SFI och arbetsmarknadsåtgärder:                           2 miljoner kronor.

Ett samhälle som alltid

finns där

Det ska vara lätt att söka och få det stöd från samhället som en kan behöva i olika situationer och skeden av livet.  Det förebyggande och hälsofrämjande arbetet både på särskilda boenden och mer generellt för den äldre befolkningen måste förstärkas ytterligare. Arbetet för god och nära vård som berör många av Region Gotlands verksamheter behöver utvecklas som en del av det förebyggande folkhälsoarbetet för hela Gotlands befolkning.

Lagen om stöd och service (LSS) är en rättighetslag som ger många människor som har funktionsnedsättningar möjlighet att leva och delta i samhället som andra, genom bland annat särskilda boenden och personlig assistans. LSS är en rättighetslag som måste finansieras fullt ut.

Att fritt kunna förflytta sig är en mänsklig rättighet och en fråga om personlig frihet. Den särskilda kollektivtrafiken, färdtjänsten, har här en mycket viktig funktion för människor som har funktionsnedsättning. För att både uppmuntra resande med den ordinarie kollektivtrafiken och värna den fria rörligheten vill vi återinföra månadskort plus för de som har rätt till färdtjänst.

Vi satsar:

LSS + förebyggande äldres hälsa:                           10 miljoner kronor.

Förstärkt primärvård, God och nära vård:  7 miljoner kronor.

Återinföra månadskort plus:                                   1 miljon kronor.

Satsningar på jämställdhet, bristyrken och låglöneyrken

Trots dagens små löneskillnader mellan kvinnor och män inom samma yrkeskategori, återstår mycket att göra. Det är orimligt med så stora skillnader mellan lägsta och högsta lön i samma organisation som vi ser idag. Yrkesgrupper som har de lägsta lönerna är ofta kvinnodominerade. Det är därför en viktig jämställdhetsfråga att höja de lägsta lönerna.

Vi satsar:

Brist och jämställdhet:                                                         12,5 miljoner kronor.

Låglönesatsning, Kommunal:                                  6 miljoner kronor.

Stöd till kvinnojourer:                                                         0,5 miljoner kronor.

Klimatet kräver insatser

Klimatfrågan är en av vår tids stora ödesfrågor. Vänsterpartiet har länge drivit frågor om klimatomställning. Vårt arbete har burit frukt och nu pågår ett utvecklingsarbete om hur Region Gotland ska hantera sin del av ansvaret för omställningen. Klart är att arbetet behöver finansieras.

Vi satsar:

Genomförandeprogram klimat/miljö:         5 miljoner kronor.

Klimatinvesteringar:                                             10 miljoner kronor.  

Besparingar

Alliansen har ambitionen att spara 43,3 miljoner kronor genom effektiviseringar inom områdena personal, inköp och lokaler samt genom ökad digitalisering. Det tror vi i Vänsterpartiet snarare kommer att leda till nedskärningar och därmed försämringar av gotlänningarnas välfärd. Den personalpolitik Alliansen driver tror vi snarare kommer att leda till ökade sjuktal och på sikt brist på personal. Vänsterpartiet anser att personalen är Region Gotlands viktigaste resurs och att ur ekonomisk synvinkel vore det klokare att arbeta med metoder som ökad grundbemanning och förbättrade arbetsvillkor. Det är fullt möjligt att delar av effektiveringsprogrammet kan ge sänkta kostnader i framtiden, men inte den omfattningen som Alliansen föreslår. Vänsterpartiet föreslår istället effektiviseringar på 15 miljoner.

 

 

Kopiera länk