Rödgrön höstbudget 2015: Utveckla Gotland!

Idag presenterades en gemensam rödgrön budget för Region Gotland för 2015. Här följer de rödgröna partiernas gemensamma presentation av budgeten:

Vi tror starkt på en gemensamt finansierad och rättvis välfärd och på ett Gotland i ständig utveckling. Vi vill att alla ska känna sig välkomna på Gotland och få nya chanser till ett friskt och rikt liv. Grunden för vår gemensamma välfärd är jobb och utbildning.
Budgetavstämningen under hösten präglades starkt av en ny skatteprognos som ger mindre intäkter samt ökade pensionskostnader för regionens tidigare medarbetare. Vårbudgeten som fastställdes i juni behövde således justeras för att hantera en försämring i ekonomin med 32 miljoner. Vi har hållit fast vid vår inriktning att värna välfärden och att investera för framtiden. Däremot har vi inte förmått att kompensera alla nämnder för förväntade personalkostnadsökningar med mer än 1,5%.
Regeringen har skickat starka signaler om satsningar på främst skola och äldreomsorgen. Vad det innebär för vår ekonomi vet vi inte i dagsläge, men allt som kommer till förstärker vår förmåga att genomföra vår politik med ännu större kraft.
Vi presenterar i vår höstbudget fem prioriterade områden:

Näringslivsutveckling
Vi arbetar för en utveckling där regionen och näringslivet samverkar för goda resultat. Gotland ska vara en bra plats att bo och driva företag på.
Det är två år sedan vi började satsningen ”Förenkla helt enkelt” i syfte att förbättra handläggning och företagsklimat. Arbetet med detta är på god väg att bära frukt och vi fortsätter lägga extra kraft på de områden som behöver utvecklas ytterligare, inte minst service och bättre bemötande.
Vårt bolag Inspiration Gotland får ytterligare 1 miljon för att utveckla sin näringslivsservice och arbetet med Gotland som etableringsort. Vår satsning på Lövsta som grönt center tillsammans med lantbrukssektorn är viktig för att denna basnäring ska kunna stärkas (3,5 miljoner).
Kryssningskajen är en mycket stor investering som börjar under 2015. Den ger stora möjligheter för såväl stad som landsbygd att kunna ta till vara på allt det som Gotland erbjuder som besöksmål. Vi behöver redan nu gemensamt arbeta för att på bästa sätt kunna ta emot alla kryssningsresenärer.
Det är viktigt att en utveckling av Gotland gäller hela ön och dess olika delar såväl geografiskt som inom olika näringar. Kultur och idrott är naturliga delar av detta och den nya sporthallen (5 miljoner för ökade driftskostnader) och Bergmancenter (0,4 miljoner) är viktiga satsningar.
I samarbetet med Campus Gotland finns förutsättningar att möta näringslivets behov av kompetens på olika områden. Regionen måste underlätta ökningen av antalet studenter med bostäder för alla. Därför är det viktigt med ett högt bostadsbyggande.
Gotland ska vara en öppen plats där det finns en mångfald av människor och utrymme för nya möten, där saker händer och idéer förverkligas. Vi är övertygade att mångfald leder till ett kreativare samhällsklimat vilket i sin tur är grunden för utveckling. Vi vill därför aktivt arbeta med ett ökat mottagande och integrering av fler flyktingar på Gotland samt avsätter resurser för ett målmedvetet HBTQ-arbete (1,1 miljoner totalt).

Fler ska nå goda resultat i skolan
En av de frågor vi ser som mest prioriterad de närmaste åren är att fler elever fullföljer skolan med goda resultat och tror på en positiv framtid. Vi vet att genomförd gymnasieutbildning kraftigt minskar risken för både arbetslöshet och ohälsa. Därför behöver både skolnämnderna och verksamheter inom andra nämnder öka sina ansträngningar för att fler elever ska fullfölja skolan. Det handlar om att fler elever i grundskolan ska bli behöriga till ett nationellt program, att fler ska fullfölja de nationella programmen, men också om att de som går introduktionsprogram inom gymnasieskolan ska få en bra utbildning som leder till arbete eller vidare studier. Detta ställer krav på såväl utveckling av verksamheternas arbetsätt som satsningar på kompetensutveckling.
Vår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd ges ett större arbetsmarknadsansvar med fokus på att rusta fler gotlänningar för att möta arbetsmarknadens krav. Det handlar om att i samverkan med Arbetsförmedlingen erbjuda praktikplatser och om satsningar på vuxenutbildning i olika former.
För att förbättra skolresultaten för barn som är placerade i familjehem startar skola och socialtjänst en ny verksamhet Skolfam, en modell som redan prövats på andra håll i Sverige med gott resultat.
Vi räknar med byggstart för två nya förskolor, Tofta och på A7-området under året. Vi har även avsatt stora belopp för att bygga om den nya gymnasieskolan i Visby.
Vi går vidare med satsningen på moderna lärverktyg och anslår pengar till det.
För att finansiera en positiv elevutveckling tillförs grundskola och fritids 5,1 miljoner.

Ett starkt samhällsbygge
Vi vill utveckla Gotland som ekokommun och sträva efter ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Vi behöver ge utvecklingsmöjligheter och förutsättningar för fler invånare genom satsningar på bostadsbyggande och genom att stärka skyddet av det gotländska grundvattnet samt utbyggnad av vatten och avlopp.
Vi vill trygga vattenförsörjning och avloppshantering i enlighet med regionens VA-plan (73,5 miljoner). Detta innefattar bland annat ett nytt reningsverk i Klintehamn och nya ledningar till Burgsvik som skapar möjligheter för Sudret. Investeringar för att säkra vattenförsörjningen i Herrvik, Sudret och Fårösund görs också. En annan del är att fortsätta det pågående arbetet med resurshushållning, kretsloppsanpassning, minskat näringsläckage och minskad miljöbelastning i kommunala och enskilda vatten och avloppssystem.
Gotland måste ta sin del av ansvaret för att minska klimatpåverkan med målet från Energiplan 2020 att vår energiförsörjning ska bygga på förnybar energi och energihushållning. Satsningen med energibesparande åtgärder i regionens fastigheter, EPC, fortsätter (18,5 miljoner) vilket minskar både kostnader och vår klimatbelastning. Arbetet med att växla över regionens fordon till att köras på biogas fortlöper. För att öka attraktiviteten i kollektivtrafiken och minska utsläpp från bilar tillförs en miljon för att öka trafiken på stomlinjerna. Regionen arbetar aktivt för att få utvecklingsprojektet Power to gas, konvertering av vindel till gas, till Gotland.
Det finns stora utvecklingsmöjligheter genom förbättrade och sammanhållna byggprocesser. Gotlandshem kommer att färdigställa lägenheter på A7 och behöver påbörja planeringen av nya områden. Vi stödjer byggandet av trygghetsboenden.
Att möjliggöra tillgänglighet för alla kräver riktade insatser. Vi tillför ytterligare 0,5 miljoner nu och de kommande åren för tillgänglighetsanpassning av badplatser och lekparker utöver redan planerade insatser för upprustning och förändring av dessa.

Vi säkrar välfärden och ger nya chanser
Vi får ett ökat tryck på hjälp från samhället genom en åldrande befolkning som behöver ökad vård och omsorg varför Socialnämnden får ett tillskott på 11,8 miljoner. Hälso- och sjukvårdsnämndens budget ökas med 16 miljoner för att
dels finansiera dyrare läkemedel och att kunna erbjuda nya och bättre behandlingar, dels för att möta det ökade trycket på grund av fler patienter. Vi tillför sjukvården också 10 miljoner för att bättre kunna hantera en obalans mellan uppdrag och ekonomi. Vi avsätter även riktade pengar för avancerad cancervård och ambulanshelikoptern (1,2 respektive 4,2 miljoner). Vi investerar i en ny vårdmiljö för psykiatrin med bättre vårdmöjligheter och ett bättre samspel mellan heldygnsvård och öppenvården. Totalt är vi beredda att avsätta 53,1 miljoner för lokaler till psykiatrin.
För att säkerställa en god ambulanskapacitet tillskjuter vi 6 miljoner till hälso- och sjukvården vilket även innebär en extra ambulans sommartid.
Vi säkerställer den planerade satsningen på räddningstjänsten som ska ha en god täckning och stabil bemanning för att rycka ut när det behövs. Gotlänningarna ska kunna känna sig trygga (4 miljoner).
En central del i vår politik är att vi vill ge människor nya chanser även om de hamnat i en svår situation. Därför gör vi till exempel projektet Ungdomskraft där unga människor får ny chans till arbete eller studier till en permanent del av gymnasieskolan. Även utbildningen Livskraft som ges via Folkhögskolan görs permanent vilket är ett annat sätt att komma på banan och få ett fungerande privat- och arbetsliv. Vi stödjer det utökade samarbetet mellan Hälso- och sjukvården och socialtjänsten såväl när det gäller inrättandet av ett socialpsykiatriskt team som en gemensam ”Mini-Maria”, ett centrum där barn och unga kan få hjälp mot sitt drogmissbruk.
En god start i livet kan ges på flera sätt; att tidigt få in en fot på arbetsmarknaden är avgörande för ett fungerande vuxenliv. Vi utökar därför den framgångsrika satsningen på sommarjobb för att ytterligare 50 unga gotlänningar ska få en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Personalpolitik
Vi fortsätter arbetet med att utjämna oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor med en satsning på 13 miljoner. Det viktiga arbetet med kompetensutveckling och möjligheten att kunna jobba heltid fortsätter under 2015.

Socialdemokraterna    Miljöpartiet de gröna     Vänsterpartiet

Kopiera länk