En mänsklig ekonomi är möjlig
Insändare från Lars Åkerlund, publicerad i GT den 19 mars.
Den ekonomiska rationaliteten är alltid kvantitativ till sin karaktär. Att mäta är viktigare än innehållet i det som mäts. Men när denna karaktär tillämpas utanför den egna arenan, sprids måttstocken till områden där den inte hör hemma.
Detta är just det som hänt i samhället, att sprida ett mätbart tänkande till områden där den inte hör hemma, som i kulturen, skolan, vården och barnomsorgen. Till det mänskliga livets områden.
Men allvarligt talat, visst är det viktigare att elever i skolan förstår sammanhang, kan tänka själv kring olika fenomen än att de kan räkna upp namnen på 10 svenska floder.
Men allvarligt talat, visst är det viktigare att en undersköterska hinner klappa någons hand, än att hon hinner lägga maximalt antal gamlingar per kväll.
Men allvarligt talat, visst är det så att det inte går att mäta ett folkbiblioteks framgång enbart utifrån det antal bokutlån som skett, det är väl minst lika viktigt vad en bok gör med den människa som läst den.
Utan att sätta in de mätbara effektivitetskraven i ett sammanhang, utan helhetssyn med hänsyn till mänskliga behov och en övergripande världsbild, förblir det ett system för det mätbara. I ett kapitalistiskt ekonomiskt system som dagens måste det kvantitativa, mätbara, tänkandet regera. Detta beror inte på att enskilda kapitalister är onda eller omoraliska. Det beror på att systemet bygger på vinst. Vinsten – inte de mänskliga behoven – är det övergripande syftet.
Men ett ekonomiskt system är inte bara ett sätt att organisera ägande, produktion och konsumtion. Det är också i hög grad ett sätt att forma relationer mellan människor. Det är också ett sätt att skapa ett visst slags människa och inte en annan.
Det finns en historia om en morfar som berättar en saga för sitt barnbarn om ett gräl han har inom sig. En konflikt mellan två vargar. Den ena vargen är full av girighet, högmod, lögner, egoism och bitterhet. Den andra vargen av glädje, kärlek, ärlighet, medkännande, generositet och sanning. Barnet frågar morfar om vilken av vargarna som kommer att vinna. Morfadern svarar: ” Den varg jag matar”.
Ovanstående text fritt hämtad från Nina Björk ”Lyckliga i alla sina dagar”.
Men,
Den 14e september är det val i Sverige och så även på Gotland. Då har Du en möjlighet att välja vilket samhälle Du vill ha för Dig och Dina barn. Resultatet av detta val för Sverige och Gotland, beror i stora drag på samma val som morfadern hade, vilken av ”vargarna” Du matar. Makten är inte därute, den är i dig.
Lars Åkerlund
Kandidat till riksdagen för Vänsterpartiet Gotland