Insändare

Höjda avgifter hindrar sjuka att söka vård i tid

På hälso- och sjukvårdsnämndens möte 7/2 röstade vi i Miljöpartiet och Vänsterpartiet mot en höjning av patientavgifterna. Vi gjorde det av flera olika skäl.
Redan i dag har vi höga patientavgifter jämfört med en del andra regioner i Sverige till exempel Blekinge har en avgift till primärvården på 150 kronor och verkar inte att planera någon höjning. Gotlänningarna har bland de lägsta lönerna, vi har en av de äldsta befolkningarna, alltså många pensionärer och upp till 85 så betalar vi patientavgifter.
Man kan tycka att hundra kronor som höjningen till primärvården föreslås ska bli, inte är så mycket men det kan ju vara just den hundringen som gör att man kan unna sig lite guldkant i tillvaron.
Vi har bägge två arbetat i vården i hela våra liv, Tove som distriktssköterska och Peter som arbetsterapeut, yrken där man träffar patienter över lite längre tid.
I sjukvården vill vi att man söker vård så tidigt som möjligt för att snabbare kunna bota eller minska konsekvenserna av sjukdom. Vi har mött flera fall där personerna skulle mått bra av att ha sökt tidigare och regionens ekonomi skulle också ha mått mycket bättre av det.
Ett exempel. En person runt 75 år börjar känna sig yr men tänker först att det går väl över, men när det inte gör det så bestämmer hen sig för att söka vård men tänker jag väntar tills jag fått pension för just nu är det lite skralt i kassan och det är ju bara en vecka kvar.
En morgon när det är bråttom till toaletten så snurrar det till lite extra och hen ramlar. Lyckas ringa sina barn och larma dem. Hamnar på akuten där man konstaterar en höftfraktur men också ett lågt blodvärde.
Det låga blodvärdet var förmodligen det som orsakade yrsel som ledde till fallet. Dåliga blodvärden går oftast ganska enkelt att åtgärda vi ett tidigt besök på primärvården.
Yrsel skulle kunnat ha orsakas av något betydligt allvarligare och hade personen inte ramlat så hade det kanske inte upptäckts i tid och då inneburit mycket personligt lidande för hen och även dess anhöriga.
Plus dyr utomlänsvård. De här två scenarierna har vi stött på flera gånger under vårt yrkesliv. Båda blir väldigt kostsamma för regionen, förutom dyr sjukvård så innebär det oftast ett behov av hemtjänst som varar livet ut.
Alla ska ha råd att söka vård direkt när man upplever att man behöver. Det tjänar alla på. Den enskilde och anhöriga genom mindre lidande och ökad självständighet. Regionen med mindre utgifter i form av sjukvårdskostnader och hemtjänst.
Kopiera länk