Informationsplikt strider mot en rad befintliga lagar
Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna har tillsatt en utredning om en ny anmälningsplikt för offentlig personal som i sitt yrke kommer i kontakt med papperslösa.
Vi vet förstås inte exakt hur lagen kommer att se ut eftersom utredningen inte är färdig. Vi instämmer dock i den bedömning som SKR (Sveriges kommuner och regioner) gör.
Citat från SKRs hemsida 31 augusti 2023: ”Det finns en uppenbar risk att en lag om anmälningsplikt krockar med ett antal andra, befintliga lagar. Ett exempel är hälso- och sjukvårdslagen som anger att vård skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Ett annat exempel är barnkonventionen som ger varje barn rätt till utbildning, en formulering som även finns i bestämmelser i Regeringsformen och skollagen. Ett tredje exempel är den lagstiftning kring sekretess och tystnadsplikt som finns i socialtjänstlagen.”
Om lag eller förordning som strider mot grundlagen eller annan lag införs, vilket är möjligt i Sverige, så finns laglig rätt att inte tillämpa den.
Den nya anmälningsplikt som nu utreds riskerar att sätta anställda i skola, vård, omsorg med flera yrkesgrupper, i svåra etiska situationer där lagstiftningar strider mot varandra och det blir omöjligt att göra rätt. Att det också skulle försvåra tilliten mellan människor och öka spänningarna i samhället, förstärker vår kritik.
Det är exceptionellt och anmärkningsvärt att regeringen valt att gå vidare med utredningen trots den massiva och väl underbyggda kritik som framförts från flera instanser och organisationer.
Kommuner och regioner har en lång tradition av att hålla sig ifrån att ta ställning i lagstiftningsfrågor eftersom det inte ingår i den kommunala och regionala befogenheten.
Att vi nu väljer att göra ett undantag säger något om hur allvarligt vi ser på det som regeringen och Sverigedemokraterna nu gör. Det är självklart att människor som inte har laglig rätt att vistas i Sverige inte heller ska vara här, men vi tror inte att förslaget om en ny informationsplikt är rätt väg att gå.
Personalen i välfärden ska ägna sig åt sina yrkesuppgifter – inte agera gränspolis.