Insändare

Bra vård kostar

Lyssnade på den senaste fullmäktigedebatten, kunde tyvärr inte vara med då jag återhämtar mig efter en sjukdomsperiod som krävde en undersökning på KS för så där ett par hundra tusen. Undersökningen resulterade i ett behov av en insats som kostar minst lika mycket till.

När man lyssnar på en del politiker är det nästan så att man får dåligt samvete för att man belastar sjukvårdens budget så mycket.

Några fick det nästa att låta som att det var första gången som sjukvårdens budget inte går ihop fast vi alla vet att den gotländska sjukvården är underfinansierad med cirka 200 miljoner kronor.

Ser man på det ur det perspektivet så är ju ett underskott på 145 miljoner kronor som prognosen för 2023 är, så är ju underskottet inte så konstigt. Utan vi borde i stället ge en eloge till våra duktiga tjänstemän och medarbetare som lyckas hålla ner kostnaderna så pass mycket som de gör.

De höga kostnaderna för sjukvården beror ju till stor del på höga hyrpersonalkostnaderna. Det fanns en tid när det inte fanns behov av hyrpersonal men det var på förra seklet.

Någon gång på 80/-90-talet så lanserade Manpower och Poolia sina idéer om att hyra ut personal. Marknaden insåg då att här fanns stora pengar att tjäna. Vårdpersonalen blev snabbt en målgrupp, deras låga löner och tuffa arbetsvillkor gjorde att många snabbt valde att byta till att bli hyrpersonal, inte så konstigt.

Tänk om man tänkt annorlunda redan då. Vi brottas ju fortfarande med samma problem och nu måste vi dessutom konkurrera med hyrbolagen om personalen.

Tycker ändå att vi är på rätt väg när vi till exempel införde listningsriktvärde för nyanställda läkare i primärvården. Det behövs fler sådana tydliga riktlinjer så att det blir attraktivare att arbeta som fast anställd. Det kommer att kosta nu men bli billigare på sikt och dessutom ge en tryggare och bättre vård.

Vill till slut bara kommentera Centerpartiets med fleras inlägg i fullmäktige att alla ska ha samma förutsättningar för en rättvis vård oavsett vilken vårdcentral man går till, så klart.

Men jag skulle vilja vända på det, är det rättvisa villkor när privata vårdcentraler kan gå med vinst men regionens vårdcentraler går med förlust. Och som jag skrev i min förra insändare vad är det för rättvisa när den som går med förlust ska betala till den som går med vinst.

Peter Barnard (V), ledamot i HSN

Kopiera länk