”Vem vill ha angiverisamhället?
När jag växte upp lärde jag mig från vuxenvärlden om vikten av medmänsklighet. Tidigt under skolgången fick vi lära oss om det fasansfulla som hände under andra världskriget och vi fick diskutera hur det kunde hända. Hur kunde hatet slå rot i ett helt land? ”Låt oss aldrig glömma – det får aldrig hända igen”, var det mantra som av goda skäl upprepades. De senaste åren har jag ofta frågat mig om vi redan glömt. Inte vi som i var och en av oss, utan vi som i samhället/landet Sverige. Sedan den nya moderatledda SD-regeringen tillträdde har exemplen som bekräftar bilden kommit allt tätare. Ett av de tydligare exemplen är den angiverilag som regeringen förbereder. Anmälningsplikt ska införas för offentligt anställda. Det innebär att alla som, i sin yrkesroll i välfärden, möter människor som inte har formell rätt att vara i landet ska vara skyldiga att anmäla detta. Så att de kan utvisas.
Många av de stora fackförbunden har protesterat mot detta. Lärarfacken anser att det skulle strida mot deras yrkesetiska kod att ange elever. Man kan ju bara tänka sig vilka etiska dilemman vårdpersonal, anställda inom socialtjänsten, bibliotekspersonal med flera skulle hamna i. I välfärden finns många yrkesroller där förtroende och tillit är avgörande. Anmälningsplikten skulle rasera den tilliten.
Migrationsministern Maria Malmer Stenegard talar om att regeringen vill motverka skuggsamhället med hjälp av anmälningsplikten. Det finns dock inget som talar för att det skulle fungera. Med en anmälningsplikt tas människor inte ur otryggheten som ett skuggsamhälle innebär, istället stänger vi helt de glipor som finns och slänger bort nyckeln. Idag har papperslösa rätt till viss vård och barn har, oavsett rättslig status, rätt att gå i skolan. Med en angiverilag skrämmer regeringen bort människor från de få rättigheterna och gör välfärdsarbetare till underrättelseagenter. Den typen av lagstiftning påverkar hela samhället i en mörk och auktoritär riktning.
En enig regionstyrelse i Region Gotland har beslutat att skriva till regeringen och kräva undantag från en eventuell angiverilag för personal i välfärden. Det är bra, vi måste protestera. Det måste vara tydligt för alla yrkesgrupper inom Region Gotland att den samlade lokala politiken inte står bakom angiverilagstiftningen. Vi i Vänsterpartiet kommer fortsätta att kämpa mot angiverisamhället.
Saga Carlgren, gruppledare Vänsterpartiet Gotland”