Funktionsnedsatta får inte samma rätt som andra
För andra gången i år fattar fullmäktige ett beslut som missgynnar personer med funktionsnedsättning.
I juni handlade det om förvaring av elrullstolar där personer som till exempel bor i villa med garage har möjlighet att förvara en uteelrullstol och därmed kan få en uteelrullstol. Medan en person som bor i lägenhet inte har den möjligheten och därmed inte kan få en.
Helt okej tyckte de flesta partier.
Den 24/10 behandlade regionfullmäktige en motion från Feministiskt Initiativ som yrkade på fria sjukresor till förebyggande vård.
I regionstyrelsens förslag till beslut står det att tekniska nämnden får i uppdrag att erbjuda fria resor i allmänna kollektivtrafiken mot uppvisande av kallelse till och från screeningverksamhet och så vidare, vilket också blev beslutet. Detta kan oftast inte personer med funktionsnedsättning som beviljats färdtjänst utnyttja.
Jag var uppe och pratade för att man skulle godkänna motionen eftersom förbyggande vård är oerhört viktigt och ligger helt i linje med den handlingsplan som antagits för omställning till en ny sjukvårdsmodell för hälsa genom hela livet. Jag anade att motionen inte skulle gå igenom i sin helhet därför hade jag ett tilläggsyrkande till regionstyrelsens förslag till beslut. Att personer med färdtjänst skulle få nyttja sin rätt till serviceresa till förebyggande vård. Men förslaget röstades ner. Vilket betyder att de måste ta färdtjänst och betala egenavgift medan andra får åka gratis med kollektivtrafiken.
Alltså har fullmäktige återigen tagit ett beslut som missgynnar personer med funktionsnedsättning.
Vi har beslutat att FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030 ska genomsyra vårt arbete och att vår egen regionala utvecklingsstrategi (rus) ”Vårt Gotland 2040” bygger på de målen. I mål 10 trycker man på att funktionsnedsättning inte ska vara ett hinder för att delta i samhället på lika villkor som alla andra.
Jag anser att när man fattat ett beslut om allas lika värde och beslutat att följa världsomfattande direktiv så borde vi väl ändå göra konkret handling av dessa.
Jag borde naturligtvis ha frågat er Meit Fohlin, Eva Nypelius, Andreas Unger, Anna Hrdlicka, Sara Lidqvist och Lars Engelbrektsson. Men kom liksom av mig, blev återigen förvånad över det låga engagemanget i frågan kring funktionsnedsattas situation och rättigheter.
Så jag frågar så här istället.
Tycker ni att Gotland vara ett samhälle där personer med funktionsnedsättning inte ges samma förmåner och möjligheter att delta i samhället som alla andra medborgare?