Svårt att söka utbildningsplats som inte finns
Insändare skriven av Brittis Benzler, publicerad i GT 22 oktober.
För att man ska kunna studera behövs utbildningsplatser, inget konstigt med det. Fast tydligen inte solklart ändå. Eva Bofride(ledarskribent) skriver om frågan i GT den 16/10. Hon skriver bland annat. ”Vad är det som hindrar att folk utbildar sig utan att staten måste stå för fiolerna?” Och, ”Istället för att finansiera utbildningar borde staten vara arbetslösa behjälpliga med att tydligt redovisa vilka utbildningar som efterfrågas och uppmuntra folk att söka dem.”
Det finns ett stort problem med det resonemanget, det går inte att söka till utbildningsplatser som inte finns. Ska det finnasplatser måste någon finansiera dem, något jag ser som i huvudsak är ett statligt uppdrag. Vi kan ta Gotland som exempel, här ser flera näringar behov av utbildningar. Ett flertal ansökningar om att få starta Yrkeshögskoleutbildningar har gjorts de senaste åren från olika näringar. Ansökningar som avslagits därför att det inte finns tillräckligt med anslagna pengar från regeringen för yrkeshögskola. På motsvarande sätt vill våra folkhögskolor gärna utöka och starta fler utbildningar. Men det går inte kvoten är full, någon annan skola måste dra ner om våra skolor ska få öka. Att vi på Gotland har bra skolor, som brinner för att utveckla både människor och sin verksamhet räcker inte.
Det är många utbildningar som har fler sökanden än platser.Det betyder att många som söker inte får börja sin utbildning därför att staten inte betalat för tillräckligt många utbildningsplatser. Det här är en av skillnaderna mellan regeringens och oppositionens uppfattning. Bland annat Vänsterpartiet vill satsa pengar på fler vuxen utbildningsplatser än vad regeringen vill göra. Vi tror nämligen att om arbetslösa ges chansen till utbildning ökar deras möjligheter att få jobb, dessutom ges de företag som har behov av utbildad arbetskraft chansen att hitta den kompetens de letar efter.
Brittis Benzler
Vänsterpartiet