Slå vakt om returglasen
Insändare publicerad i GT den 16 maj, skriven av Lars Bjurström.
Utsläppen av växthusgaser gör att klimatsituationen för vår planet är allvarlig men den går att göra något åt. Energianvändningen har stor betydelse för om vi kommer att lyckas. Nu när en ny energiplan för region Gotlands energiplan snart ska antas är det därför viktigt att klimatfrågan blir avgörande för planens inriktning.
I förslaget till energiplanen för Region Gotland finns en bra redovisning på hur vi kan utnyttja Gotlands goda tillgångar till vind och bioenergi. Men det finns också uppföljningar av den tidigare energiplanen som visar att ”under kommande år måste utvecklingen gå fortare i önskad riktning om de långsiktiga målen ska kunna nås”.
Det räcker inte att skriva planer med höga mål. Därför anser vi att energiplanen måste bli mer tydlig och konkret, bland annat för att få ökad fart och kraft i omställningsarbetet. I vårt yttrande över energiplanen redovisar därför Vänsterpartiet ett antal konkreta förslag som visar hur vi ska kunna förbättra hushållningen av råvaror och andra material som innebär energiförbrukning när de produceras.
När producentansvaret för förpackningar och tidningar infördes i mitten av 90-talet var det huvudsakliga syftet att det skulle leda till ett ökat kretsloppstänkande och därmed minskad resursförbrukning. Så har det tyvärr inte alls blivit. Istället har producentansvaret framförallt lett till en stor och ny insamlingsorganisation av olika material som skickas mellan olika delar av landet. Inget av det material som samlas in här på Gotland återvinns eller återanvänds här på ön utan hamnar i en lång kedja av transporter.
Utvecklingen av förpackningsmaterial har inte heller gått i riktning mot mer återanvändning som var grundtanken bakom besluten om producentansvar. Mängden förpackningsmaterial har också ökat kraftigt sedan producentansvaret infördes. Dessutom har de förpackningar som var gjorda för återanvändning kraftigt minskat.
Ett tydligt exempel är retursystemen för drycker som 1994 utgjorde över 50 % av dryckesförpackningen. 2011 så är den andelen cirka 10 procent och för bara någon månad sedan bestämde ett av de stora bryggerierna att helt sluta med returglas för läsk.
Vi föreslår därför att vi på Gotland satsar på att öka de goda kretsloppen och göra dem så lokala som möjligt. Det betyder bland annat att möjligheterna att återanvända eller återvinna material lokalt måste öka och då har returglasen en given plats. Regionen Gotland bör därför inleda ett arbete för att möjliggöra en lokal användning av returglas. Det skulle kunna bli en viktig profil för lokala livsmedelsproducenter men också ett sätt att försöka motverka de stora företagens tydliga ambition att försöka avveckla de retursystem som finns.
Den nuvarande utvecklingen som innebär att returglasen håller på att avvecklas är en skandal. Och dessvärre verkar inte regeringen eller några myndigheter bry sig om att den förpackning som är bäst ur miljösynpunkt är på väg att försvinna.
Lars Bjurström
Vänsterpartiet Gotland
Ang publicericeringen I GT så kanske man kan undra varför de valde att illustrera en insändare om returglas med en bild på den typ av återvinning som inte är returglas utan den mycket mer energikrävande återvinningen där glaset krossas och smälts om.