artikel

Vi står upp för allas rätt att slippa våld

manifestationsexismrasismbearb_redigerad-1Insändare från Saga Carlgren (V) och Tomas Pettersson (F!), publicerad i GT 15 oktober.

Insändare från Saga Carlgren (V) och Tomas Pettersson (F!), publicerad i GT 15 oktober.

Imorgon manifesterar vi på Östercentrum mot sexism och mot rasism.

Vi välkomnar alla som vill göra detsamma.

Vi manifesterar för allas rätt till frihet från våld och sexuella övergrepp och för ett samhälle fritt från rasism.

De senaste dagarna har några fått ta alldeles för stort utrymme. Kanske är de många, kanske är de bara några få. För att ”skydda våra svenska kvinnor” uppmanar de till medborgargarden och andra odemokratiska metoder. De hotar åklagare, poliser, politiker och andra i det gotländska samhället.

Förra söndagen marscherade tillresta nazister på Visbys gator. Känner sig någon tryggare av det?

Vi tar nu tillbaka utrymmet – för det tillhör alla. Vi manifesterar för kvinnors rätt till makten över sina liv och rätt att slippa våld och övergrepp från män. Vi manifesterar också mot rasismen och dess förenklade världsbild.

Vi ökar inte tryggheten i samhället genom att minska invandringen. Vi ökar tryggheten genom att motverka den destruktiva, våldsamma mansnormen som finns bland män i Sverige och i alla andra länder.

För manifestationen på söndag står V och FI som arrangörer men budskapet måste föras fram på många olika sätt och med många olika avsändare.

Vi accepterar inte våld och sexuella övergrepp och vi accepterar inte rasism. Kampen måste fortsätta och nästa gång vill vi göra det tillsammans med alla demokratiska partier på Gotland som vill stå upp mot sexism och mot rasism. Vi hoppas ni vill vara med.

Med kärleken som drivkraft – inga nazister på våra gator!

För många, många solidariska människor på Gotland skriver vi.

Saga Carlgren (V) Tomas Pettersson (FI)

Kopiera länk