Alla ska ha rätt till en bra bostad

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GT 4/4.

Bostadsbyggandet gick i baklås när den moderatledda regeringen avvecklade bostadspolitiken. För lite och för dyrt blev det och byggandet av vanliga hyreslägenheter upphörde nästan. Det var framförallt avskaffandet av investeringsstödet som gav bostadsbristen och därmed de högre kostnaderna.

De senaste åtta åren visar att ett stöd till bostadsbyggande är nödvändigt, särskilt om alla ska ha rätt till en bra bostad. Därför blev jag faktiskt lite upprörd när några miljöhandläggare använder miljöargument (GT 30 mars) mot att bygga bostäder också för de med lite lägre inkomster.

För det första så möjliggör ett investeringsstöd ett byggande som både är bra ur klimatsynpunkt och möjligt att betala också för de med svag ekonomi.

För det andra är det faktiskt inte de med låga inkomster som mest bidrar till klimatpåverkan. Det gör de som har höga inkomster som har en betydligt högre konsumtion och som genom generösa ROT-avdrag getts ännu större möjligheter.

Därför är det bra att ROT-avdragens görs lite mindre generösa och resurser istället kan satsas på att alla kan få en bra bostad till rimliga kostnader. Det är inte genom bostadslöshet eller stor trångboddhet som vi ska lösa klimatfrågan!

Vi har ännu inte sett något konkret förslag från regeringen och det borde komma snart. För många är läget är akut och dessutom så innebär de hittillsvarande beskeden att byggandet snarast går ner i väntan på ett definitivt beslut.

Det är också viktigt att stödet ges så att byggandet kan komma igång i hela landet. Det är inte rimligt att bara orter med stor tillväxt eller kommuner som misskött sig får ta del av de nya möjligheterna. Bristen på hyreslägenheter finns på väldigt många orter och stödet kan därför inte bara riktas till storstadsområdena.

Lars Bjurström (V)

Ledamot i regionfullmäktige

Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Insändare, Jobb åt alla. Bokmärk permalänken.