Insändare

Seger för välfärden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GT den 9 oktober.

Insändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GT den 9 oktober.

Nu finns en överenskommelse om vinster i välfärden. Vänsterpartiet har fått S/MP-regeringen att gå med på att skattemedel ska gå till de verksamheter de var avsedda för och vi är överens om att skapa en välfärd utan vinstintresse. Det är en seger för välfärden.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet är nu överens om att välfärdens verksamheter inte är en marknad. Vi är inte konsumenter i förhållande till välfärden, vi är medborgare.

De områden som omfattas är sjukvården, äldreomsorgen, HVB-hem samt skola och förskola. Det är de områden som Vänsterpartiet har drivit en lagstiftning för.

Överenskommelsen innebär att kommuner och landsting ska få större möjligheter att planera vilka verksamheter som behövs bäst och hur resurserna ska användas – det ska inte vinstintressena styra. Ett nytt regelverk om valmöjligheterna ska gälla då nya regler för att begränsa vinsterna i välfärden införs. Kommuner och landsting ska kunna avgöra om upphandlingar ska riktas till enbart icke-kommersiella aktörer.

Genom överenskommelsen kommer också skatteplanering försvåras.

Offentlighetsprincip och meddelarskydd ska gälla även i den privat utförda välfärden, det borde faktiskt vara en självklarhet. För att insynen ska öka så ska ekonomin redovisas på varje enhet.

Den grundläggande principen att vård ska fördelas efter behov ska hävdas. Därför ska lagstiftningen ändras så att privata försäkringspatienter inte kan gå förbi i kön i den offentligfinansierade vården.

Dagens kommersialisering av välfärden har lett till ett ökat behov av kontroll och granskning i efterhand. Det har lett till resursslöseri och ineffektivitet. Nu behövs ett gemensamt regelverk som på förhand reglerar att aktörer som verkar i välfärden har verksamheten som främsta syfte, inte vinstintresset.

För Vänsterpartiet är det här förstås en stor framgång men framförallt är det en seger för välfärden när vinstjakten försvinner och alla pengar går till verksamheten.

Lars Bjurström
Ordförande Vänsterpartiet Gotland

 

Kopiera länk