Ekonomi

Sänk arbetstiden för ökad livskvalité

Insändare skriven av Jörgen Benzler, Karin Wizén och Lars Åkerlund, publicerad i GT 27 februari.

Vänsterpartiet tycker att kortare arbetstid är en viktig förbättring av livskvalitén. Det skulle minska stressen, öka våra möjligheter att vara tillsammans med våra barn och det skulle minska förslitningen av våra kroppar både fysiskt och psykiskt.

Vi är också övertygade om att sänkt arbetstid gör det lättare att minska den mycket höga arbetslösheten. Det är helt enkelt inte rimligt att några ska jobba sig sjuka och andra tvingas till arbetslöshet.

Hoffstedt och Moderaterna frågar i en insändare (GT 22/2) hur kortare arbetstid ska betalas. Samma fråga har de ställt varje gång arbetstiden sänkts och svaret är detsamma nu som då. Svaret är att en del av den ökade produktivitet som vi åstadkommer genom tekniska framsteg och andra förbättringar på våra arbetsplatser vill vi använda till sänkt arbetstid, istället för ökad materiell konsumtion.

Under 1900-talet förkortades arbetstiden mycket mer än den förkortning som vi nu föreslår. Men Moderaterna har röstat emot kortare arbetstid i riksdagen varje gång det beslutats.

  • 1919 röstade Moderaterna NEJ till åtta timmars arbetsdag (sex dagar i veckan).
  • 1938 röstade Moderaterna NEJ till två veckors semester.
  • 1951 röstade Moderaterna NEJ till tre veckors semester.
  • 1963 röstade Moderaterna NEJ till fyra veckors semester.
  • 1970 röstade Moderaterna NEJ till 40 timmars arbetsvecka.
  • 1976 röstade Moderaterna NEJ till fem veckors semester.

Alla dessa arbetstidsförkortningar har inneburit viktiga förbättringar av våra liv och har varit möjliga att klara utan sänkta löner, det har ju varit precis tvärtom. Och nu tycker vi det är dags påbörja en fortsatt sänkning av arbetstiden.

Om vi väljer att ta ut en del av den ökade produktiviteten i arbetslivet genom minskad arbetstid istället för ökad konsumtion så minskar också belastningen på miljön.

Men vi vet att Moderaterna är ”pålitliga” i den här frågan. Det betyder att de kommer att rösta emot alla förkortningar av arbetstiden, precis som de gjort tidigare.

Lars Åkerlund, Karin Wizén och Jörgen Benzler Vänsterpartiet Gotland

Kopiera länk