Bostadspolitik

Moderaterna höjer bostadskostnaderna

Insändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GT den 29 juni.

Genom avregleringar av bostadsmarknaden har bygg- och bostadsbranschen fått en allt större makt över byggandet och bostadspriserna. Det har lett till bostadsbrist och ökade bostadskostnader. Därför måste en bostadspolitik som utgår från de boendes intressen och villkor återskapas.

I en insändare (GT 27 juni) så avfärdar riksdagsledamot Gustaf Hoffstedt (M) förslaget om att subventionera nyproduktion av hyresrätter, det är inte förvånande. Men visst är det lite uppseendeväckande att hans första skäl för att säga nej till sådana subventioner är ”att det inom bygg- och bostadsbranschen finns ett starkt motstånd mot statligt stöd att stimulera nyproduktion av bostäder”. För tydligare kan det väl inte sägas; Moderaterna anser att det är bygg- och bostadsbranschens intressen som ska tillgodoses och det har lett till stora ökningar av bostadskostnaderna.

Alltför stora delar av bygg- och bostadsbranschen räknar helt enkelt med att ju dyrare nya bostäder är desto större värdeökning kan företagen få på sina befintliga bostadshus. Framförallt har företagen kunnat utnyttja avregleringen vid byggande av bostadsrätter. Priset som tas ut för nybyggda bostadsrätter (i hela riket) har ökat med 150 procent under tiden 1998 – 2011. Konsumentprisindex har under samma tid ökat med 21 procent. På hyresmarknaden finns fortfarande en del regler och prisökningen är därför lägre men har ändå under de här åren ökat med 84 procent.

De stora prisökningarna är en direkt följd av den avreglering av bostadsmarknaden som regeringen Bildt inledde i början av 90-talet. Företagen har tillåtits styra marknaden och i den bristsituation som de manövrerat fram så har de bostadssökande kunnat pressas att betala allt högre priser. Störst prisökningar har kommit efter 2006, alltså under den tid som regeringen Reinfeldt fortsatt avregleringarna. En av Reinfeldts första åtgärder var att ta bort investeringsstödet till byggande av hyresrätter och det har givetvis lett till ytterligare krav på högre hyror.

För Vänsterpartiet är det självklart att bostadspolitiken ska utformas så att alla ska kunna ha en bra bostad till rimlig kostnad och inte för att tillgodose byggbranschens intresse av att göra stora vinster. Vänsterpartiet har därför i riksdagen föreslagit att byggande av hyresrätter ska få ett statligt investeringsstöd. Ett stöd som i viss grad skulle kompensera den möjligheter till ränteavdrag och ROT-avdrag som finns för villor och bostadsrätter. Någon sådan rättvisa mellan upplåtelseformerna är uppenbarligen inte Moderaterna intresserade av.

Men det krävs också en bra politik i regioner och kommuner. Den rödgröna majoriteten i Region Gotland har nu formulerat en offensiv bostadspolitik och tagit viktiga steg för att få igång mer byggande till rimliga kostnader. Då måste Regionen att styra byggandet mer och agera för att hålla nere kostnaderna.

Lars Bjurström
Vänsterpartiet Gotland

Kopiera länk