Almedalen

Jonas Sjöstedt i Almedalen

På onsdagkvällen höll Jonas Sjöstedt sitt första tal som partiledare i Almedalen. Talet handlade till stor del om Vänsterpartiets förslag hur vinstintressena i välfärden ska avskaffas.

”Idag har vi i Vänsterpartiet presenterat förslag om hur vi ska göra när vi tar bort vinstintresset från skolan, från äldreomsorgen och från sjukvården. En del tror att det inte går – att det inte låter sig göras. Det är fel. Självklart kan vi ha en välfärd utan privata vinster precis som man har i våra grannländer. Våra förslag är mycket enkla:

Företag som har vinst som målsättning ska inte tillåtas leva på skattepengar i skola, äldrevård och sjukvård. Däremot går det går bra med företag utan vinstintresse. Det går bra med kooperativ och stiftelser som komplement till det gemensamt drivna. Liknande lagstiftning finns i många länder. Varenda skattekrona ska gå dit den är avsedd. Inga pengar ska gå till vinster i de riskkapitalbolag som idag tjänar miljarder som var avsedda för barn, sjuka och äldre.

Det ska vara samhället som bestämmer om en privat skola eller vårdcentral ska få etablera sig. Kommunen ska avgöra om den nya skolan eller det nya äldreboendet behövs, landstinget ska bestämma var det behövs nya vårdcentraler. Det ska vara behoven som styr, inte var det är bekvämast att etablera sig och göra vinst. Vi vill ge välfärd efter behov, medborgarnas behov – inte företagens.”

Klicka här så  kan du se eller läsa hela talet.

Kopiera länk