Insändare

MAN KAN INTE LÄMNA HYRESGÄSTERNA ÅT SITT ÖDE

Är det rimligt med en hyra på nästan 22 tusen kronor i månaden för en hyresrätt i Hemse?

Nej naturligtvis är det inte det. Det är en boendekostnad som de flesta hushåll med vanliga löner inte har råd med. Måste det vara såhär? Nej det måste det inte.
Det finns flera saker som partierna som styr på Gotland kan göra för att hålla ned priserna men det stora ansvaret ligger på moderater, sverigedemokrater, kristdemokrater och liberaler i Sveriges regering. Det som kan göras lokalt är exempelvis att sänka kraven på lönsamhet när Gotlandshem bygger. Det måste gå att utmana regelverk som utgår från att varje byggprojekt ska löna sig nästan så snart det är byggt. Särskilt om man vill att det ska byggas hyresrätter även utanför Visby. Samtidigt är regeringens bostadspolitik i bästa fall osynlig. Investeringar som hade kunnat få fart på bostadsbyggandet och hålla nere kostnaderna lyser med sin frånvaro. Vi behöver en statlig bostadspolitik som faktiskt fokuserar på att bygga bostäder som folk har råd att bo i. Då kan inte regeringspartierna fortsätta drömma om marknadshyror. Istället måste staten hjälpa kommunerna att se till att vatten och avlopp kan byggas ut och underhållas. Att ordentliga statliga investeringsstöd till hyresrätter med lägre hyror kommer till. Att ett statligt renoverings- och energieffektiviseringsstöd till flerbostadshus med hyresrätt införs. Det är några av de saker Vänsterpartiet driver. Så skulle vi kunna bygga fler hyresrätter med hyror som folk har råd med, även på Gotland. Utan statliga investeringar i exempelvis vatten och avlopp tvingas Region Gotland istället höja avgifter och så blir det dyrare och dyrare att bygga på Gotland.

Det måste finnas ett långsiktigt ansvarstagande från statens sida för bostadspolitiken. Man kan inte lämna hyresgästerna åt sitt öde på en bostadsmarknad som inte fungerar. En bostad är inte en vara vilken som helst. En bostad till ett rimligt pris är den grund som alla borde ha rätt till i ett tryggt samhälle.

Saga Carlgren, Vänsterpartiet

Kopiera länk