Insändare

Skamligt att neka krigsskadade Palestinska barnsjukvård

När EU bad medlemsländerna om att ta emot mycket svårt krigsskadade barn från Gaza var det flera som omedelbart sa ja. Men den svenska regeringen sade nej till sådan hjälp.

Situationen i Gaza är enligt flera FN-organ och hjälporganisationer som Läkare utan gränser katastrofal. Sedan Israels angrepp inleddes har sjukvården systematiskt bombats och förstörts. Det finns ingen fungerande sjukvård i Gaza. Rapporter om amputationer och kejsarsnitt har varit återkommande.

När den pågående hälso- och humanitära tragedin i Gaza förvärras lämnas sårbara patienter utan den livräddande behandling och vård de behöver. Vi måste fördubbla våra ansträngningar för att säkerställa säkra medicinska evakueringar för personer i akut behov, särskilt barn.

Frågan till den svenska regeringen kom redan i maj som då nekade hjälp. Efter det har situationen ytterligare förvärrats i Gaza och antalet mycket svårt skadade ökar konstant. I veckan rapporterade Dagens Nyheter om att både Region Stockholm och det privata vårdföretaget Aleris att de har vårdplatser som gör att de kan ta emot patienter även från Gaza.

I en kommentar till DN den 28/8 säger Hälso- och sjukvårdsministern Acko Ankarberg (KD) att det är för dyrt att hjälpa dessa krigsskadade barn. Det är skrämmande hur vi kan ha en regering som är så känslokall och blundar inför ett pågående folkmord i Gaza.

Karin Rågsjö vänsterpartiets sjuvårdstalesperson är mycket kritisk till att regeringen nekar krigsskadade från Gaza vård i Sverige. Sverige har ställt vårdplatser till förfogande för krigsskadade från Ukraina. Det tycker Karin är bra och ser det som en viktig insats.

Att inte hjälpa krigsskadade från Gaza kan inte ses som någonting annat än ytterligare ett uttryck för hur KD och övriga regeringen anpassar sig efter Sverigedemokraternas rasistiska agenda. Detta är så djupt skamligt.

Karin Rågsjö kommer nu att lyfta frågan i riksdagen för att försöka få till en ändring.

”Vänsterpartiet på Gotland instämmer i Karin Rågsjös åsikt och uppmanar regeringspartierna att tänka om. Gazas svårt sjuka måste få vård.”
Peter Barnard ledamot (V.) i HSN

Kopiera länk