artikel

Vänsterpartiet kräver lägre priser i färjetrafiken

”Vänsterpartiet har länge drivit frågan om sänkta priser i färjetrafiken. Resenärer måste kompenseras NU för den stora prisökningen och när nytt avtal ska förhandlas kräver vi att biljettpriserna hålls på en rimlig nivå.”

Priserna för en resa med färjetrafiken är katastrofalt höga och regeringen måste ta ansvar för att priserna hålls nere, minst till den nivå som gällde innan prisökningarna under 2022.

Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet är Gotlands landsväg och bör räknas som att åka på en vanlig väg, i dag verkar staten tro att färjan är ett trevligt sommarnöje. Att Destination Gotland nu höjer priserna med nära 50 procent inom loppet av ett år må ligga inom ramen för avtalet med staten, men gör att varken gotlänningar eller andra resenärer har råd att åka.

Det ska inte vara en klassfråga vem som har råd att åka till mormor över jul eller vem som har råd att åka och ta hand om sina gamla föräldrar. Vänsterpartiet står bakom uppropet om sänkta priser och kräver att regeringen tar sitt ansvar och löser problemet.

Gotland är en viktig del av landet och ska ha samma målsättningar om ökad tillgänglighet, som gäller i övriga Sverige. Företagen på Gotland drabbas hårt när priset för att transportera gods höjs dubbelt upp, både via bensinpriserna och färjekostnaden.

 

Varför vill regeringen straffa gotländska företagare? Det kan inte vara en utopi att transporter mellan Gotland och fastlandet ska vara både klimatsmarta och snabba, samtidigt som priserna är rimliga.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om sänkta priser i färjetrafiken. Resenärer måste kompenseras NU för den stora prisökningen och när nytt avtal ska förhandlas kräver vi att biljettpriserna hålls på en rimlig nivå. Vägpris är ett rimligt mål. Färjan är gotlänningarnas landsväg.

Linda Snecker, riksdagsledamot för V i trafikutskottet

Saga Carlgren, gruppledare V Gotland

Kopiera länk