artikel

Ansvar för studenter i dag och i morgon

Alliansen är nu i färd med att driva igenom allmännyttiga Gotlandshems försäljning av drygt 200 studentlägenheter.
Om inte vi från Vänsterpartiet lyft frågan, hade försäljningen tyst passerat genom ett styrelsebeslut i Gotlandshem. Det är bra att frågan nu får avgöras av regionfullmäktige. Beslutet hör hemma där, som en principiell fråga med konsekvenser för framtiden.
Försäljningen framställs som något av det bästa som kan hända gotländska studenter. Den aktuella köparen K2A tillhandahåller i dag studentlägenheter på orter som Växjö, Uppsala, Örebro och Sundsvall. Företaget beskrivs som specialiserat på studentlägenheter och har en gemensam studentbostadskö för alla studieorter. Säkert tillräckliga argument för de partier som blundar för den politiska helheten och för framtiden.
Vänsterpartiet välkomnar fler aktörer att bygga studentlägenheter på Gotland, men inte på bekostnad av Gotlandshems eget bestånd. Studentlägenheter som inte är i Gotlandshems regi, faller utanför politisk kontroll vad gäller exempelvis hyressättning. Vi vill fortsätta ta ansvar för gotländska studenters boendesituation och inte överlämna det i den fria marknadens intressen.
Ska Gotland verkligen riskera att studenter som behöver åretruntboende lämnas i sticket, när den nya hyresvärden K2A eventuellt beslutar sig för att inte längre erbjuda året runt-kontrakt? Det enda som krävs för att ta bort helårskontrakten är ett beslut av styrelsen i K2A.
Glöm inte att Visby och Gotland, till skillnad från orter som Växjö, Gävle och Örebro där K2A i dag har lägenheter, under sommarsäsongen har en väsentlig marknad för turistuthyrning där det finns stora pengar att tjäna.
Om studentlägenheterna säljs och den nya ägaren beslutar sig för att ändra sin princip om helårskontrakt, står vi som Gotlands folkvalda helt utan möjlighet att påverka.
När Gotlandshem äger en stor andel studentlägenheter kan vi gotlänningar som äger Gotlandshem påverka normen för hur villkoren för att hyra studentbostäder ska vara i Visby.
Inte bara i Gotlandshem utan även hos andra värdar eftersom det blir svårt för dem att ha mycket sämre villkor än vad som erbjuds hos Gotlandshem.
Att sälja Gotlandshems bestånd av studentlägenheter, är ett vägval som blir svårt att ändra eller kompensera inom överskådlig framtid. Vänsterpartiet ställer sig inte bakom ett sådant beslut. Vi vill ha ett bostadsbolag som tar ansvar, även för studenters boendesituation.
Kopiera länk