Insändare

Hållbara scheman är ohållbart!

Nu fick jag äntligen höra det direkt från en HR-specialist på Region Gotland, att det som tidigare hette Hälsoschema, men nu ändrats till att kallas strategisk hållbar bemanning har med ekonomi att göra. Det blev tydligt när vi från medarbetarhåll har en önskan om att förlänga nattpassen igen. Dels för att vi är så mycket tröttare på grund av fler pass men också för att kvällspassens senareläggning till 22:00 är otroligt slitsamt.
Den borttagna timmen på varje nattpass gör att varje medarbetare får arbeta fler nattpass eller ta en eller flera extra dag och kvällspass vid rotationsschema för att få ihop sin arbetstid.

Strategisk hållbar schemaläggning handlar om att få ut mer av varje anställd för samma pengar. Vi har färre lediga dagar än tidigare. Schemat är slimmat till att bara uppfylla lagstadgade krav. Det finns inte längre det lilla extra i återhämtning eller individuella anpassningar.
Det som vid införandet sas inte hade något med ekonomi att göra utan enbart var för personalens hälsa. Visar sig nu vara det vi många medarbetare hävdat hela tiden ohälsosamt och bara ett sätt att tro sig spara pengar. I längden ser vi med oro på att personal kommer sluta, bli sjuka och vantrivas på jobbet, vilket också kommer bli mer kostsamt. Resultatet är sämre arbetsmiljö och sämre ekonomi.

Med tanke på vad som sker på intensivvårdsavdelningen där sjuksköterskor nu säger upp sig på grund av schema. Så är det dags för styrande politiker och tjänstemän att fundera över hur Region Gotland skall vara en attraktiv arbetsgivare. Det finns inte längre oändligt med medarbetare att anställa i vård och omsorg och varje medarbetare behöver behållas och nya rekryteras.
Stoppa hållbar schemaläggning nu och lyssna på medarbetarna i vård och omsorgsarbete på Gotland!

Kopiera länk