Insändare

Utveckla Roma Vårdcentral

Carina Lindberg

Insändare skriven av Carina Lindberg publicerad i GA 16/5.

Roma Vårdcentral föreslås läggas ner. Igen!  Som gubben i lådan är förslaget återigen uppe. Det är som om hälso-och sjukvårdsförvaltningen aldrig kan tänka nytt. Vi har hört deras argument för nedläggning till leda genom borgerliga majoriteter tills nu. Bland dessa kan höras att vi gotlänningar inte ska klaga. I norrlands inland får folk minsann åka minst 10 mil till närmsta vårdcentral. Men Gotland är ingen glesbygd. Vi är inte många men vi räknas som en landsbygdskommun. Här bor det folk i nästan varenda buske. Därför kunde vi en gång rädda kvar apoteket i Roma och likaså vårdcentralen som har varit hotad tidigare. Ekonomiska argument mot fortsatt verksamhet finns alltid med. Men Gotlands hälso-och sjukvård står inte och faller med en nysatsning på Roma vårdcentral. Destruktivt är däremot det ekonomiska tänkandet som styr i bakgrunden.

Idag är det väl känt att det finns stora nackdelar med en marknadsanpassad hälso-och sjukvård enligt New Public Management (NPM). Som styr vården också på Gotland. Det drabbar primärvården och det drabbar övrig vård som vill sätta behoven före lönsamhet och lönsamma patienter. En privat verksamhet i Roma är inte önskvärt och inte heller lösningen. För dem är vinsten viktigast och den hittas inte i Roma. Vi är inte särskilt lönsamma och inte tillräckligt många som är listade där. Varenda skattekrona behövs i verksamheten och inte i privata aktieportföljer. I primärvården räknas vi i kronor och ören. Verksamheten bygger på det. Vi är flera tusen som har valt att vara listade i Roma. För att vi ser stora fördelar med det. Om vi vill ha kvar vårdcentralen är det dessutom viktigt att vara listad i Roma och ingen annan stans.

Alternativet för mej är inte en nedläggning i Roma och sedan åka 10 mil tur och retur till en vårdcentral i Visby. Jag vill ha en vårdcentral i Roma och en pålitlig vårdkedja till specialisterna på Visby lasarett. Hälso-och sjukvården måste nu äntligen hitta möjligheter att utveckla det unika med den gotländska sjukvården. Det behövs en väl sammanhållen hälso-och sjukvård som gynnar patienterna och även dem som jobbar i vården. Detta borde vara möjligt genom ett närmre samarbete än idag mellan primärvården och lasarettet.

Utveckla Roma vårdcentral. Till en vårdcentral som är bemannad med såväl läkare som distriktssköterskor. Istället för det förslag som nu presenteras och som hälso-och sjukvårdsförvaltningens måste ha hittat längst ner i en gammal byrålåda.

 

Carina Lindberg

Vänsterpartist och boende i Östergarn

Kopiera länk