Insändare

Minska antalet självmord!

Insändare skriven av Jennie Jarve och Jörgen Benzler, publicerad i GT dem 29/4 och GA den 30/4.

Alltför många människor dör i självmord på Gotland. Fler människor dör av det än i trafiken. Ändå satsas det mer pengar på säkrare vägar än på att förebygga självmord. Varje självmord är oacceptabelt och målet kan inte vara något annat än noll, ingen människa ska ta sitt liv!
Vänsterpartiet har bidragit till att det nu antagits en plan för hur sjukvården på Gotland ska jobba med och bli bättre på att förebygga självmord för de personer som har kontakt med vården. Vår förhoppning är att personalen inom både den psykiatriska och somatiska sjukvården ska förhindra fler självmord än idag. Av det som många personer säger, som har eller har haft kontakt med vården, är det allra viktigaste kontinuiteten, att inte behöva berätta sin historia gång på gång för nya personer och att det finns en person att vända sig till som har ansvaret. Det ska finnas en samordnad vårdplanering, en samordnad vårdkedja och att man ser anhöriga som en resurs.
En del personer som tar sitt liv har aldrig sökt hjälp. Vänsterpartiet vill arbeta för att förändra attityden i samhället kring olika psykiska funktionssätt. Därför måste vi alla i samhället, vi som är familjemedlemmar, släktingar, vänner, grannar, arbetskamrater och medmänniskor bli bättre på att se de tecken som finns hos den som funderar på självmord. Något man kan göra är att ta del av den information som finns på flera olika hemsidor bland annat på Karolinska institutets hemsida och där lära sig mer om vad man kan göra för att förebygga självmord. På Gotland finns nu flera hjärnkollsambassadörer och på Hjärnkolls hemsida finns bra information.
Om vi ska nå målet om noll självmord måste vi också ändra vårt samhälle. Det behövs mer kärlek och respekt och mindre av egoism. Vi måste ha en omfattande och generell välfärd samt en politik som innebär avskaffad arbetslöshet. Tryggheten i samhället behöver öka, alla måste känna att de bidrar till vårt gemensamma samhälle, ingen får lämnas utanför.

Jennie Jarve
Jörgen Benzler

Vänsterpartiets sjukvårdpolitiker på Gotland

Kopiera länk