Insändare

EU:s migrationspakt gör inget åt problemen den skulle lösa

Nu har EU beslutat om en ny migrationspakt.

Vänsterpartiet ser allvarliga brister och risker med denna nya överenskommelse, främst när det gäller mänskliga rättigheter och solidaritet.
En av de mest oroande aspekterna är avtalets tydliga skiftning mot en mer restriktiv och säkerhetsinriktad politik gentemot migration. Genom att prioritera gränskontroll och avvisningar framför mänskliga rättigheter riskerar EU att förvärra den redan svåra situationen för människor på flykt.

Den ökade betoningen på snabba avvisningar och externa gränskontroller innebär i många delar ett avskaffande asylrätten och försvårar tillgången till en rättvis och human asylprocess. Detta kan leda till ökad risk för att personer som faktiskt behöver skydd nekas detta och återsänds till farliga situationer.

Lagpaketet gör inget åt de problem som det är tänkt att lösa. Människor kommer att fortsätta försöka ta sig till EU, men deras resor kommer att bli farligare och smugglare kommer att ta mer betalt. Överenskommelsen gör heller inget åt de fängelseliknande läger som byggts upp längs EU:s gränser – de kommer tvärtom att öka.

Uppgörelsen innebär att de förkastliga ”samarbeten med tredje länder” blir en stomme i EU:s flyktingpolitik. I klartext innebär det fler flyktingavtal med odemokratiska länder som Turkiet, Tunisien, Libyen och Egypten, där EU betalar för att hindra att människor når EU. Förutom en inskränkning av asylrätten innebär det att EU gör sig beroende av despoter som Erdogan i Turkiet.

Ansvaret för flyktingmottagandet kommer att fortsätta vila på länderna i södra Europa. Trots att frågan om en rättvis omfördelning av människor var ett av skälen till att man ville ha en EU-gemensam flyktingpolitik.

EU:s gemensamma migrations-politik tillsammans med Tidö-regeringens strypning av migrationen till Sverige innebär också ett stort problem för oss på Gotland. De gotlänningar som flyttat hit, på flykt från bland annat krig, och arbetar i vårt samhälle som nu riskerar utvisning på grund av regeringens löneregler behöver få stanna. Vi behöver också att många fler vill flytta hit om vi ska klara att bemanna vår välfärd. Brist på arbetskraft är ett växande problem som EU:s och regeringens politik förvärrar.

Vänsterpartiet vet att en migrationspolitik som bygger på respekt för mänskliga rättigheter och individens rätt att söka asyl är möjlig. Det kommer vi fortsätta arbeta för – i Sverige och i EU. Kom ihåg att rösta den 9 juni.

Kopiera länk