Insändare

Bryr sig regeringen bara om Gotland för Natos skull?

Nu har Sverige gått med i Nato. I samband med detta besökte äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) Gotland för en ceremoni. I en artikel på Helagotland.se 11/3 2024 säger hon bland annat: ”Gotland blir centrum för Nato i norra Europa” I en artikel på Helagotland.se 12/3 2024 kan vi läsa om statsministerns syn:
”Till Financial Times bekräftar Ulf Kristersson att Sverige har en liten militär närvaro på ön, vilket företrädare för andra Nato-länder lyft fram som en sårbarhet för alliansen. Han tycker därför att en diskussion om att stärka Gotland skulle vara den första i raden av frågor att ta upp med övriga Nato-länder.”
Detta synsätt är egentligen inte särskilt förvånande. Gotland har en viktig roll i försvaret av Östersjön. Men i ljuset av det uppenbara ointresse regeringen och SD visar för Gotland i andra för gotlänningarna avgörande frågor så blir det direkt provocerande.
Om Gotland är så avgörande för Sveriges och Natos framtid, var är regeringsföreträdarna när det gäller att rädda den gotländska sjukvården? Var är regeringen när det gäller en tryggad och prisvärd färjetrafik? Var är regeringen när det gäller en trygg och robust elförsörjning till Gotland?
Vi är en ö med en befolkning full av de medborgare som försvarsmakten och nu Nato är tänkta att försvara men vårt väl och ve verkar inte vara i fokus för regeringen.
Man kan tro att regeringen ser Gotland som det osänkbara hangarfartyg som det ofta talas om. Med en besättning som är utbytbar? Regeringen är svaret skyldig – är Gotland fortfarande en kommun och region i landet Sverige eller är vi bara Natos osänkbara hangarfartyg?
Kopiera länk