Insändare

Gotlänningarna har rätt till god sjukvård

När Vänsterpartiet Gotland hade årskonferens söndagen den 18 februari ställde sig mötet bakom ett viktigt uttalande om sjukvården.
Svensk sjukvård befinner sig i kris. Vänsterpartiet har uppskattat att minst 15 miljarder måste tillföras regionerna från staten bara för att förhindra uppsägningar av oumbärlig vårdpersonal.
Det kostar extra att bedriva en likvärdig hälso- och sjukvård på en ö utan landförbindelse. Runt 275 miljoner kronor kan sägas vara rena extrakostnader för att bedriva vård på en ö. Kostnader som inte går att påverka lokalt.
Hälso- och sjukvårdsnämndens budget överskreds 2023 med 229 miljoner kronor, det motsvarar 11,3 procent av nämndens budget. Under februari 2024 har nämnden beslutat om besparingar på 150 miljoner kronor.
Det är uppenbart att detta inte är hållbart. Besparingar i den omfattningen kommer att gå ut över patienter och vårdpersonal. Gotlänningarna har rätt till en god sjukvård.
Socialdemokrater och moderater i det gotländska styret måste skärpa tonen mot regering och riksdag. Det är dags att kräva att de tar ansvar för vården, i landet och på Gotland.
Kopiera länk