Insändare

Vad gör era partier åt bostadssituationen?

Det finns för få bostäder som människor har råd att bo i på Gotland. Det slås fast bland annat i Region Gotlands riktlinjer för bostadsförsörjning.
Samtidigt som allt fler har svårt att få den ekonomiska vardagen att gå runt och måste söka stöd hos öns frivilligorganisationer och kyrkor så höjs kostnaderna för det mesta inklusive bostaden.
Det är tydligt hur den ekonomiska verkligheten just nu med stora kostnadsökningar på nästan allt som är viktigt påverkar livskvalitén för många. Det är lättare att leva billigt om du i grunden har en god ekonomi.
Hanna Westerén skrev ungefär så här i sin krönika tidigare i veckan: de rika kan handla när det finns extrapriser, de fattiga får handla när de har pengar.
Den ekonomiska situationen synliggör också ekonomiska motsättningar.
Exempelvis när det gäller Gotlandshem och dess hyresgäster. Aldrig har väl skillnaden mellan det kommunala bostadsbolagets bild av hur mycket hyrorna borde höjas och hyresgästernas betalningsförmåga varit större?
När man läser de olika parternas utsagor kan man få uppfattningen att situationen är olöslig. Hur ska hyresgästerna någonsin ha råd att betala hyror som gör att bostadsbolaget kan få en kalkyl som håller?
Hur ska nya bostäder kunna byggas som folk har råd med? Svaret är att det är en viktig pusselbit som saknas. Regeringen har ingen bostadspolitik.
Vänsterpartiet har föreslagit:
Att det statliga investeringsstödet för nybyggnation återinförs med fokus på klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror.
Att┣bostadsbolag ges möjlighet att ansöka om statliga topplån.
Detta skulle innebära att staten tar ansvar för att minska räntekostnader och den ekonomiska risken för att påbörja byggprojekt.
En statlig storsatsning på klimatsmart renovering och energieffektivisering av det befintliga hyresbeståndet.
Att regeringen ger i uppdrag åt den statliga banken SBAB att pressa de oskäligt höga bolåneräntorna.
Regeringen har inte lyssnat.
Istället har bostadsbyggandet tvärnitat i Sverige.
Runt 18 000 byggnadsarbetare har skrivit under en namninsamling för att pressa regeringen att göra något åt situationen.
Ett förslag om låg moms på hyror har lyfts från Gotlandshems S-märkta ordförande. I övrigt hör jag inga förslag från de gotländska partierna. Vad gör era partier för att lösa bostadssituationen?
Tänker SD, M, L och KD använda sin regeringsställning för att fler ska ha råd att bo tryggt och bra?
Kopiera länk