Insändare

Vänsterpartiet säger nej till upplägget för ny ishall

Vänsterpartiet säger nej till en ny ishall i Visby utifrån de planer som hittills har presenterats.

En ny ishall i Visby, enligt de planer som finns, kommer att öka kostnaderna för Region Gotland med ungefär 20 miljoner kronor om året. Vänsterpartiet ser med stor oro på bristen på resurser för vården, skolan, omsorgen och kultur- och fritidsområdena de kommande åren.

Sverigedemokraterna och regeringen har hittills varit ovilliga att finansiera välfärden genom kostnadskrisen, trots att statsfinanserna är starka. Om inte regeringspolitiken ändras radikalt kommer bristen på pengar i gotländsk skola, vård, omsorg, kultur- och fritidsverksamhet med mera att bestå. I det läget är det inte rimligt att låsa cirka tjugo miljoner till en ishall i Visby.

Om det visar sig att det ändå går att öka anslagen till kultur- och fritidsverksamheten med 20 miljoner kronor per år anser Vänsterpartiet att gotlänningarna kan få ut mer av pengarna om de även kommer andra verksamheter och föreningar till del.

Det upplägg som föreslås innebär att Region Gotland finansierar och bolaget, som hockeyföreningen startat, driver verksamheten. Det här upplägget är tänkt bland annat för att man ska undvika att behöva upphandla bygget enligt LOU. Då hoppas man på en billigare byggkostnad.

Det man istället betalar verkar vara möjligheten för Region Gotland att vara med och påverka hur ishallen utformas, hur istider ska prioriteras och vad det ska kosta för andra föreningar, skolor och för allmänheten att använda ishallen. Vänsterpartiet är motståndare till ett sådant upplägg.

Det behövs goda förutsättningar för idrottande på Gotland. Det är inte orimligt att det finns en bra ishall i Visby. Men ishockeyns behov måste ställas mot andra behov. I det ekonomiska läge som råder anser vi inte att en ny ishall i Visby ryms i en ansvarsfull investeringsbudget för Region Gotland de närmaste åren.

Kopiera länk