Insändare

Vi måste våga tänka ett varv till om Nato

Liberalernas partiledning gick nyligen ut med beskedet att man inte är främmande för en placering av militär Nato-bas på Gotland.
Partiledare Johan Pehrson var utomordentligt tydlig i sitt uttalande, att när (inte om) vi blir fullvärdiga medlemmar i Nato, så kommer Sveriges ansvar och åtaganden gentemot militäralliansen att öka avsevärt.
Det kommer att bli ett helt nytt läge, sa Pehrson. Bland annat att förutom de kraftigt ökade militära utgifterna i vår budget, måste vara beredda att hysa Nato-baser i vårt land.
Och var vore den mest strategiska platsen för en sådan, om inte på Gotland? Särskilt efter alla omdömen om öns geopolitiska placering för kontroll över hela Östersjöområdet. Och den amerikanske generalens euforiska uttalande om Gotland som ett fantastiskt hangarfartyg!
Kära gotlänning, jag frågar dig nu: Vill du framleva dina kommande dagar på ett hangarfartyg? Kanske till och med kärnvapenbestyckat? Är du beredd att kroka arm med länder som Turkiet och Ungern i en allians där dina barn och dina barnbarn kan tvingas delta som soldater i framtida militära konflikter, enligt principen ”en för alla – alla för en”?
Du Nato-ivrare, tänkte du på det, när du förespråkade vårt medlemskap; att tanke och idé så småningom skulle landa i konkreta åtaganden på den egna gårdsplanen?
Hur tänker ni i den lokala L-avdelningen här på ön, när Anna Hrdlicka välkomnar förslaget och tror på ökade arbetstillfällen? Snälla, Nato är inte vilken arbetsgivare som helst!
Nato är en militär allians!
Region Gotland jobbar nu aktivt, inom hela organisationen (där L ingår) för klimatomställning och miljöfrämjande åtgärder inom alla sina verksamheter. För att det ät livsviktigt! När hörde vi att försvaret jobbar för en ”grön omställning”, med miljövänliga vapen och fordon?
Jag vill fråga er övriga lokalpolitiker, vars moderpartier ivrar för medlemskap (bara V och MP röstade emot detta i riksdagen), hur ställer ni er till ett sådant här konkret förslag från L:s partistyrelse?
Jag vill mana till besinning! Vi måste våga tänka ett varv till och värdera alla de konkreta konsekvenser som ett Natomedlemskap kan föra med sig.
Jag önskar att, på samma sätt som den samlade gotländska lokalpolitiken enades om att inte acceptera den föreslagna så kallade Angiverilagen, också samfälligt vågar gå emot sina moderpartier i regeringen när det kommer till sådana här horribla förslag.
Militär Nato-bas på vår underbara ö? Jag bävar…
Peter Jankert (V)
Kopiera länk