Insändare

Tänker regeringen svika kommunerna?

De senaste veckorna har presskonferenserna från regeringens sida, inför höstbudgeten, duggat tätt.
De har hittills aviserat sänkt skatt på snus, sänkt skatt på bensin och diesel, sänkt skatt för vanligt folk som arbetar, sänkt skatt till alla pensionärer.
Däremot har beskeden om hur välfärden ska klaras trots kostnadskrisen lyst med sin frånvaro. Kommuner och regioner har ansvar för att se till att många av välfärdens alla delar fungerar.
Det ska finnas pengar till bra skolor för alla barn, sjukvård av hög kvalitet var du än bor i landet, särskilda boenden för alla de äldre som inte längre kan bo hemma, kulturverksamheter som är tillgängliga för alla, idrott och andra fritidsaktiviteter, bibliotek och ungdomsgårdar och socialt stöd till barn och familjer och mycket, mycket mer.
Förutom alla dessa saker som är helt avgörande för hur vi människor mår och hur våra samhällen mår så har vi i regioner och kommuner ett jätteansvar för den klimatomställning som är alltmer akut.
Klimatkrisen som påverkar allt liv. Det är mycket som måste göras, både för att minska utsläppen och för att skydda våra samhällen och landsbygder mot effekterna av klimatförändringarna. Kommuner och regioner kan inte välja bort vare sig välfärden eller sitt ansvar i klimatomställningen.
Frågan är bara om staten ska vara med och betala? Eller om regeringen tänker tvinga fram omfattande skattehöjningar på lokal nivå? Det som både snusare, folk som tankar sina bilar, vanligt folk som arbetar och pensionärer har gemensamt är att vi alla behöver en välfärd att lita på och en jord som går att leva på.
Tänker regeringen göra något för att se till att vi kan fortsätta ha det?
Kopiera länk