artikel

S och M lovade en stärkt äldreomsorg

I dag är det ojämn kvalitet på de gotländska särskilda boendena inom äldreomsorgen.
När ansvarig läkare tar sin hand från den av Attendo drivna Iliansgården i Hemse för att han tycker verksamheten inte är bra nog och när erfarna undersköterskor slutar av samma anledning måste ansvariga politiker lyssna och agera.
Tyvärr har vi de senaste åren mötts av flera exempel på dåligt skött verksamhet. Kritiken har inte varit nådig och både personal, boende och anhöriga har protesterat.
Vänsterpartiet menar att det behövs en förändring. Vi menar att de senaste 20-30 åren av privatiseringar till lägst pris är den viktigaste enskilda anledningen till att det ser ut som det gör.
Både offentligt och privat driven äldreomsorg har tagit stryk av den ständiga jakten på lägre kostnader och risken är störst hos de boenden som också ska leverera en vinst till sina ägare.
Fortsätter det så här kommer fler medarbetare att ta sin hand från äldreomsorgen och de problem med otillräcklig bemanning som finns i dag riskerar att växa. Den negativa spiralen behöver brytas.
De som behöver bo på ett särskilt boende och deras anhöriga måste kunna känna sig trygga med att verksamheten är bra – oavsett vilket boende man kommer till.
Vänsterpartiet föreslår att Region Gotland successivt tar över driften av boenden som i dag drivs på entreprenadavtal, bland annat av Attendo, när avtalen går ut.
Det ger politikerna möjlighet att steg för steg införa nya rutiner, förbättra personalens anställningsförhållanden och återskapa särskilda boenden på Gotland där ingen läkare väljer att ta sin hand från ett boende.
De senaste årens återkommande skandaler visar att det inte fungerar att lägga ut verksamhet till privata vinstdrivande företag, om det är god kvalitet vi vill ha och inte bara en billigare omsorg.
Vänsterpartiet tycker det är förvånande att Socialdemokraterna på Gotland inte inser detta. Trots att de varit så kritiska mot hur det fungerat på flera boenden vill de inte stödja Vänsterpartiets förslag om att återta driften.
Är det så här det blir när Socialdemokraterna styr tillsammans med Moderaterna? I sin gemensamma avsiktsförklaring lovar Socialdemokraterna och Moderaterna gotlänningarna att de ska: ”…stärka äldreomsorgen, den som behöver omsorg ska känna trygghet i att mötas av en verksamhet av hög kvalitet.”
Det är dags att visa att ni menar allvar.
Kopiera länk