Insändare

Har styret tappat bort sin landsbygdskompass?

Majoriteten i Tekniska nämnden försöker i en insändare försvara och bortförklara varför man försämrar servicen på landsbygden.
Det gör de inte särskilt bra och de verkar försöka förvilla läsarna med siffror som inte är relevanta. Styret kallar också sitt beslut för ett ”förslag” – vilket det inte är. S+M tog medvetet ett beslut om att dra ner på öppettiderna på de mindre återvinningscentralerna på landsbygden, d.v.s. försämra den kommunala servicen på Storsudret, i Ljugarn, Klinte och Fårösund/Fårö.
Centerpartiet, som i ekonomiska frågor ofta vill vara bättre moderater än Moderaterna, röstade med styret i denna fråga och svek därmed landsbygden.
S+M skriver i sin insändare att ”besöksfrekvensen är låg” på de små återvinningscentralerna. Vi menar att det inte stämmer. De jämför då med Visby som givetvis har en mycket högre besöksfrekvens eftersom det bor flest människor där. Tar man bort Visby så har de andra återvinningscentralerna en ganska jämn besöksfrekvens, vilket vi menar speglar ett konstant behov av bra öppettider året runt på hela ön.
Det är också viktigt med bra öppettider för företag, exempelvis hantverkare, som behöver återvinna byggmaterial etc under vardagar. Beslutet från styret innebär att centralerna på landsbygden bara skall vara öppna en dag på helgen, det både försvårar och fördyrar för många aktörer. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vidhåller att återvinningscentralerna skall vara öppna som hittills överallt på hela ön.
Vi menar också att avgifterna som idag finns för att återvinna olika material på centralerna skall tas bort. Avgiftshanteringen kostar mer än det bidrar, är godtycklig, gammalmodig och motverkar sitt syfte. På fastlandet är det oftast helt gratis att besöka återvinningscentralerna, det menar MP och V att det skall vara även på Gotland. Här verkar S+M vara av en annan mening i sin insändare, även om inte det beslutet ännu är taget. De hävdar att ”de som nyttjar återvinningen skall betala” och att det skulle vara mer rättvist.
MP och V menar att alla på Gotland, boende och besökare, tjänar på att allt återvinningsmaterial slängs på öppna återvinningscentraler runt om på ön och inte i naturen, kostnaden för detta är dessutom bara 22,50 kronor per månad och hushåll.
Avslutningsvis är vi oroliga för vart det nya S+M-styret är på väg när Socialdemokraterna så tydligt tappat omsorgen om landsbygden, Moderaterna tappat omsorgen om landsbygdsföretagen och Centerpartiet hejar på?
Kopiera länk