Insändare

Regeringen och SD måste ta ansvar för välfärden

Partierna i regionfullmäktige står enade i en mycket utmanande situation.
Det ekonomiska läget med hög inflation och kraftigt ökande kostnader påverkar alla i samhället. Nu har effekterna på den gotländska välfärden blivit tydliga. Hittills har regeringen agerat alltför passivt
Det måste bli ändring på det.
Region Gotlands partier har under många år kunnat tala med gemensamma budskap om flera viktiga saker. Färjetrafiken och underfinansieringen av vår sjukvård på grund av ö-läget är två sådana saker.
De problemen är fortfarande inte lösta, trots att de på olika sätt är helt avgörande för Gotland och oss som bor här. Nu drabbas alla kommuner och regioner i Sverige, och även Gotland, av inflationen och dess stora kostnadsökningar och samtidigt av kraftigt minskade statsbidrag.
Kostnaderna bara för värdesäkring av pensionerna har, för Region Gotland, ökat med cirka 400 miljoner kronor på två år. Det är 400 miljoner kronor som annars kunde ha använts till välfärden.
Samtidigt vet vi att många har det tufft ekonomiskt nu. Helt nya grupper söker sig till kyrkorna och Röda korset bland annat, för att få hjälp och stöd med sin ekonomi. Det är i sådana här lägen vi behöver en stark välfärd som har förmågan att ge rätt stöd och bidra med både trygghet och framtidstro genom den ekonomiska krisen.
Överenskommelsen med övriga partier på Gotland om viktiga grundförutsättningar för välfärden är det bästa som just nu går att prestera.
Det är viktigt att säkra rimliga löneökningar för personalen och tillskott till välfärdsverksamheterna baserat på hur befolkningen utvecklas och ersättning till nämnderna för ökade kostnader som drivs på av inflationen. Det är en golvnivå, som inte alls räcker för de verkliga behoven.
Trots det kommer Region Gotland för första gången att budgetera med ett stort underskott. Gapet mellan välfärdens behov och tillgången på pengar är större än någonsin.
Nu skjuter vi fram budgetbeslutet till hösten eftersom alltför mycket är osäkert. Den enda rimliga lösningen är att regeringen, innan dess eller så fort som möjligt, ger besked om tillskott till kommuner och regioner.
Det är dags att regeringen och Sverigedemokraterna tar sitt ansvar för välfärden genom krisen.
Kopiera länk