Insändare

Uterullstolar kan komma in i värmen

Den 23 december 2020 beslutade högsta förvaltningsdomstolen att rullstolsgarage inte är en bostadsanpassning eftersom de går att flytta. Det var en kommun eller region någonstans i Sverige som ville prova detta trots att det varit regel i cirka 30 år att kan man inte förvara sin uterullstol på ett tillfredsställande sätt så ska man få hjälp med det. Men kan du förvara uterullstolen på rätt sätt har du fått en, vilket blir mycket orättvist vi ska ju alla ha samma möjligheter.

Nu har Boverket utrett frågan och kom med sin rapport i slutet av februari. Där framgår klart och tydligt att Boverket anser att lagen om bostadsanpassning måste skrivas om så att alla som är i behov av ett rullstolgarage ska kunna få det.
Enligt Boverkets undersökningar så har 37 procent av de som är i behov av uteelrullstol inte fått det under de här åren på grund av svårigheter med förvaringen. På Gotland finns det också flera fall.

Att kunna förflytta sig självständigt utanför sin bostad är en mycket viktig faktor för att minska ofrivillig ensamhet vilken är en av de största riskerna för att utveckla psykisk ohälsa.
Vi i Vänsterpartiet gjorde ett försök för att behålla rullstolsgaragen genom en motion i fullmäktige hösten 2021 den behandlades i fullmäktige först 10 månader senare. Motionen avslogs och endast Miljöpartiet och Fi röstade med oss.

Alla ska kunna delta demokratiskt i samhället och då ska det ske insatser för att undanröja hinder som till exempel när man måste få hjälp att ordna en förvaring av en uteelrullstol.
Så nu hoppas jag på ett snabbt agerande från styret så att inte flera tvingas till ofrivillig ensamhet på grund av att de inte kan förvara sin ute elrullstol på rätt sätt.

Kopiera länk