Insändare

Bra att M- och S-styret lyssnar på Vänsterpartiet

På senaste regionfullmäktige lämnade Vänsterpartiet in en motion om gratis frukost i skolan och förskolan.
Det är ett sätt att minska den negativa påverkan på barn och unga av den fattigdom som är effekten av matprischock och inflation. På många håll i landet vittnar skolor om att fler barn kommer hungriga till skolan. Särskilt tydligt är det i samband med helger och lov.
Det tyder på att barn i allt högre utsträckning får för lite mat hemma. Hyresgästföreningen, föreningen Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset har nyligen undersökt hur det ekonomiska läget påverkar barnfamiljer i Sverige. I rapporten framgår exempelvis att:
● Drygt var tredje ensamstående inte har råd att klä barnen anpassat efter årstid.
● Var fjärde ensamstående lånar pengar för att betala grundläggande utgifter.
Organisationerna har lagt fram ett antal gemensamma krav riktade mot de politiska partierna. Ett av dessa krav lyder:
”Barn ska inte tvingas börja skoldagen hungriga. Vi vet att detta tydligt försämrar barns studieresultat. Det bör vara obligatoriskt för alla skolor att erbjuda skolfrukost till barn och ungdomar.”
Det är glädjande att Moderaterna och Socialdemokraterna på Gotland nu tagit till sig Vänsterpartiets förslag och är beredda att utreda frågan, enligt ett inslag i P4 Gotland den 18 mars.
Det är dock nedslående att höra att detta inte kommer att hända snarast utan kanske möjligen någon gång efter sommaren, detta enligt Moderaternas Lina Runander (vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden).
Det är alltså, enligt Runander, i nuläget upp till enskilda lärare att erbjuda eleverna någon frukt eller lite knäckebröd tills utredningen är färdig någon gång efter sommaren.
Självklart ska en omfattande insats som denna utredas och kostnaden ska beräknas men i det här fallet är det viktigt att det sker så fort som möjligt. Det är inte heller rimligt att lägga ansvaret på enskilda lärare till dess gratis frukost kan införas.
Problemet är här och nu och därför måste man också undersöka vilka insatser som skulle kunna införas på en gång. Ett tips är att läsa hela Vänsterpartiets motion i frågan och sätta igång med anpassningar och förändringar i måltidsplaneringen för förskola och skola och förstärka skolmåltiderna i samband med helger och lov. Så att fler barn och unga på Gotland kan få äta sig mätta.
Kopiera länk