artikel

Uttalande från Vänsterpartiet Gotlands årskonferens 2023.02.26

Att satsa i dag är att spara i morgon – låt våra barn och unga växa upp utan droger och våld!

På Gotland är inte situationen som i flera andra städer. Men våld, förnedring och skjutningar är inget storstadsproblem. Det gäller hela landet.
Vi har fortfarande möjlighet till de förebyggande insatser som bör göras för att förhindra en sådan situation som vi ser i andra städer. Inte bara möjlighet, vi måste.
Att satsa på barn och unga i dag är att spara både liv, sorger och pengar framgent.

Så många är överens. Forskare, lärare och andra pedagoger, utredare, socialtjänst, elevhälsoteamen i skolorna, polisen, ungdomsledare med flera säger samma sak – problemen med gängrelaterad kriminalitet, förnedringsvåld, skjutningar och droger måste förebyggas i tidig ålder.

Trots det hör vi från de flesta partier, främst från regeringen och i mediebruset i stort sett bara om hårdare tag och strängare straff.
Självklart ska våldsverkare lagföras, självklart måste samhället reagera och agera mot det som försiggår. Men samtidigt måste vi lika självklart stoppa rekrytering och tillväxt.

-De ekonomiska och därigenom de sociala skillnaderna mellan familjerna ökar och allt fler kommer att behöva försörjningsstöd.
-Elever som hoppar av skolan vittnar om en vuxenvärld som inte fångar upp dem.
-Många unga står långt från arbetsmarknaden.
-Barn i mellanstadiet är för unga för ungdomsgården och drar i stället runt på stan.
-Föräldrar med svårigheter av olika art vet sällan hur och vilken hjälp de kan få för att bättre klara av sitt föräldraskap. Många känner sig dessutom ofta stigmatiserade.
-Elevhälsoteamen i skolorna spänner oftast över flera skolor samtidigt och har liten chans att lära känna eleverna och fånga upp deras signaler om oro eller ohälsa.
-Narkotika är lättare än någonsin att få tag på.

Många är överens, även personer som själva är aktiva inom kriminalitet och våld – knarket utgör den främsta, och ofta enda anledningen till det våld vi ser i andra städer.

Vänsterpartiet vill se

  • Stora satsningar på barn och ungdomskultur och idrott – gratis kulturskola för alla barn
  • Stora satsningar på ungdomsgårdar och fritidsgårdar så de täcker alla barn från mellanstadiet till och med gymnasiet, och fältfritidsledare på fler platser än i Visby
  • Mindre barngrupper i förskolan och satsningar på pedagogerna
  • Fler vuxna i skolan – ge alla barn en chans att möta kloka vuxna när de behöver det
  • Starka team kring barn och ungdomar med problematisk skolfrånvaro och avhopp
  • Starkare samarbete mellan skola, socialtjänst, Mini Maria, fritidsledare, primärvård, BVC och MVC för att både kunna fånga upp och rätta till problem tidigt
  • Höjd norm för försörjningsstöd så familjer har en chans att låta barnen delta som andra
  • Ett aktivt regionalt arbete tillsammans med skola, polis och socialtjänst mot narkotika
  • Ett starkt och tydligt arbete där regionens team för kompetensförsörjning når våra utsatta unga

Vi har inte råd att spara och skära ner på den växande generationen. Vi har chansen att mota våldet innan det tagit sig till Gotland.
Vänsterpartiet vill satsa – och satsa nu!

 

Vänsterpartiet Gotlands distriktsårskonferens 2023.02.23

Kopiera länk