Insändare

Jobba mindre – lev längre

Våren 2021 föreslog vi i Vänsterpartiet i en motion, att Region Gotland skulle testa arbetstidsförkortning med bibehållen lön, för en utvald personalgrupp inom vård och omsorg.
När förslaget lades gick det att söka statliga pengar för just detta. Vi såg det som en början, att testa vägar till en bättre arbetsmiljö, minska sjukfrånvaron och möta den ökande arbetskraftsbristen.
Nu när motionen kommit upp för behandling i regionstyrelsen för att senare behandlas av regionfullmäktige, föreslås – att inget ska göras.
Det känns bekymmersamt. Hur tänker Socialdemokraterna och Moderaterna lösa arbetskraftsbristen, förbättra arbetsmiljön och sänka sjuktalen inom vård och omsorg? För att kunna bemanna vård och omsorg framåt, krävs bättre anställningsförhållanden.
En arbetstidsförkortning är en av flera saker Region Gotland kan testa för att medarbetare ska trivas och nya lockas till våra viktiga välfärdsyrken.
Vänsterpartiet vill på sikt att heltid är sex och inte åtta timmars arbetsdag. Det skulle leda till större ork, rikare liv med mer fritid, tid att vara i fred eller med familj och vänner.
Med en arbetstidsförkortning, skulle fler orka arbeta fram till pensionen och kanske även något år extra.
Kopiera länk