artikel

Pressmeddelande Vänsterpartiet begär interpellationsdebatt om Attendo Terra Nova

Rapporter om missförhållanden på det särskilda boendet som Attendo driver på Terra Nova har kommit återkommande under flera år. Nu senast genom artiklar på helagotland.se där personalen slår larm om att det nu är värre än någonsin och där boende och anhöriga instämmer i personalens bild. Intagningsstopp har gällt under en lång tid med förnyat beslut senast i september 2022. Flera kommuner i landet har tvingats avbryta avtal med Attendo på grund av allvarliga brister i verksamheterna de senaste åren. Vänsterpartiet har i en interpellation till socialnämndens avgående ordförande Rolf Öström krävt att få svar på bland annat:

  • Hur länge ska socialnämnden acceptera att bristerna inte åtgärdas?
  • Varför bryter socialnämnden inte avtalet med Attendo?
  • Vad är det som skiljer avtalet med Attendo gällande boendet på Terra Nova från de avtal som gällt i exempelvis Härryda där man avbrutit avtalet?
  • Har socialnämnden övervägt behovet av att anlita extern juridisk expertis för att bedöma om avtalet kan brytas samt hur det i så fall bör ske ur ett juridiskt perspektiv?

”Personal, boende och anhöriga larmar om allvarliga brister i verksamheten, exempelvis att ledningen medvetet låter bli att öka bemanningen trots hög risk för återkommande felmedicinering och otrygghet hos de boende på grund av sexuella trakasserier. Detta kan inte få fortsätta. Nämndens ordförande måste förklara varför ingenting händer.”, säger Saga Carlgren, gruppledare och oppositionsråd för Vänsterpartiet

 Kontakt:

Saga Carlgren, gruppledare,                                                      Telefon: 070 – 447 68 13

Victoria Öjefors Quinn, politisk sekreterare,                     Telefon: 0498-26 93 60

Kopiera länk