Bostadspolitik

Pressmeddelande: Trygga välfärden under kostnadskrisen

Vänsterpartiet lägger nu fram sin ändringsbudget för Region Gotland 2023, med den borgerliga budget som antogs i juni 2022 som utgångspunkt.

Dagens läge med en orolig omvärld och en allt tydligare kostnadskris ställer krav på politiken, för att inte små barn, eleverna i skolan, farmor med sin hemtjänst eller morfar på sitt särskilda boende ska komma i kläm. Alla välfärdsmedarbetare som varje dag utför underverk på förskolor, inom vården, omsorgen och på ungdomsgården måste kunna lita på att deras verksamheter fortfarande kommer att fungera.

En god ekonomi handlar för Vänsterpartiet mer om att tänka långsiktigt än om det enskilda årets resultat på sista raden.

– Region Gotland har i grunden en god ekonomi och råd med ett eller två år av svaga budgetar för att säkerställa att välfärden kan ta sitt ansvar. vi nyttjar hellre resultatutjämningsreserven för att återställa eventuella underskott vid årets slut än att spara på välfärden under en kostnadskris. Vi är skyldiga att stå upp för Gotlands barn, elever och människor i behov av samhällets stöd,  säger Saga Carlgren, Vänsterpartiets regionråd i opposition.

Vänsterpolitik gör skillnad

– Med vår ändringsbudget får äldreomsorgen och sjukvården miljoner mer att röra sig med. LSS som ger många människor med olika funktionsnedsättningar stödet de behöver  för att leva ett bra liv, skulle få större resurser. Inte minst skulle samtliga besparingar som idag tynger verksamheterna tas bort, säger Saga Carlgren.

I Vänsterpartiets förslag till ändringsbudget finns bland annat fortsatta satsningar på kultur, idrott och fritidsaktiviteter  för barn och unga,  sänkta priser för såväl kollektivtrafik som färdtjänst samt riktade medel för  byggande av hyresbostäder. Satsning på sociala föreningar såsom kvinnojoursverksamhet och Röda korset.

Satsningar i siffror:
Kulturavdelningen 2,0 mnkr
Höjning verksamhetsbidrag sociala föreningar 1,0 mnkr
Aktivitetspark, bad, spontanidrott 1,0 mnkr
Klimatsatsning kollektivtrafik, lägre biljettpriser och bussiga kortet i Visby 2,0 mnkr
Färdtjänstens månadskort plus 0,5 mnkr
Resurstillskott för ökat byggande av hyresbostäder 1,0 mnkr
Särskolan 0,5 mnkr
Tilläggsbelopp 3,0 mnkr
Vuxenutbildning 2,0 mnkr
Folkhögskolan 1,0 mnkr
Ungdomsavdelningen 2,0 mnkr
Arbetsliv och etablering 1,0 mnkr
Tilläggsbelopp 1,0 mnkr
LSS 10,0 mnkr
Utveckling vårdcentraler 2,0 mnkr
Borttagna besparingar 46 mnkr

 Kontakt:

Saga Carlgren, (V) regionråd i opposition                           Telefon: 070 – 447 68 13

Victoria Öjefors Quinn, (V) politisk sekreterare               Telefon: 0498-26 93 60

Kopiera länk