Insändare

Halvt pris ger dubbel möjlighet

För att minska miljö- och klimatbelastningen behöver vi på Gotland bygga ut kollektivtrafiken så att fler väljer att använda den. Kollektivtrafiken ska fortsätta drivas med miljövänliga drivmedel och vara ett klimatsmart alternativ.
Vänsterpartiet vill på sikt se en avgiftsfri kollektivtrafik över hela Sverige. Här på Gotland vill vi som ett första steg utveckla stomlinjer med täta bussavgångar och halvera biljettpriserna. Det skulle öka rörelsefriheten för alla på Gotland, både bofasta gotlänningar och besökare.
Det skulle också på sikt bidra till den nödvändiga klimatomställningen. Vänsterpartiet tycker att staten har ett ansvar för finansieringen av Sveriges omställning. Vi föreslår därför ett årligt investeringsstöd för utbyggnad av kollektivtrafiken i landet med särskild fokus på landsbygden. Vi föreslår också att staten går in med kompensation till regionerna för de halverade biljettintäkterna.
Vänsterpartiet här på Gotland vill att ”bussiga kortet” som i dag ger Gotlands skolungdomar på landsbygden gratis kollektivtrafik, ska gälla även i stadstrafiken. Det skulle gynna barn och unga över hela ön och minska den ojämlikhet som i dag ibland uppstår när stadsskolor överlåter åt eleverna själva att betala transporten vid utflykter. Om du tidigt i livet börjar åka kollektivt är det också lättare att göra det till en god vana. En vana som är nödvändig för att klimatomställningen ska lyckas.
Kopiera länk