Insändare

Med v-politik blir en jämlik skola möjlig

Skolan är en del av samhället.
Därför är det viktigt för oss i Vänsterpartiet att det finns förskolor, skolor och fritidshem spridda över hela ön och att verksamheterna är likvärdiga för alla barn.
Att vi i Vänsterpartiet är beredda att finansiera det, har vi visat genom de senaste årens budgetförslag och genom våra förslag i barn- och utbildningsnämnden. Tyvärr har vi inte fått gehör från borgerligheten.
Centerpartiet vill ha samma skolorganisation som Vänsterpartiet – men vill inte skjuta till pengarna som krävs. Moderaterna vill inte öka några kostnader utan istället minska antalet skolor på landsbygden, i linje med det förslag till ny skolorganisation som lades fram för två år sedan men senare röstats ner av fullmäktige.
Vad Liberalerna vill är svårt att veta – å ena sidan minska antalet skolor, å andra sidan säger man sig ha lösningen att bevara de befintliga landsbygdsskolorna och kanske bygga en eller annan ny förskola.
Att Gotland har en utspridd befolkning skapar utmaningar. Utmaningarna kräver en politik som får hela ön att leva. Många landsbygdsskolor utarmas av det fria skolvalet. Den gotländska politiken kan själv fatta beslut om det som huvudregel ska vara möjligt att välja mellan våra kommunala skolor eller inte.
Vänsterpartiet anser att det fria skolvalet drabbar landsbygden och våra mindre skolor. Den snedfördelning som skolvalen leder till, gör att skolorna inte får rättvisa förutsättningar att bedriva bra verksamhet. Det vi har möjlighet att göra lokalt på Gotland är att ta bort det fria valet mellan öns kommunala skolor.
Alla barn förtjänar att bli sedda av kloka vuxna som har tid och förutsättningar att möta alla barn och elever – på förskolan, i skolan och på fritids. All personal – oavsett profession har rätt till en god arbetsmiljö och tillräckligt många kollegor för att göra ett bra jobb. Bara att behålla den kvalitet och organisation vi har i dag kräver stora tillskott.
Tillskott som Vänsterpartiet föreslagit, men som röstats ner av borgarna och SD. De senaste årens systematiska nedskärningar har gjort att de medel som ändå tillskjutits inte ens täckt kostnadsutvecklingen. Så får det inte vara. Våra barn är värda så mycket mer. En trygg uppväxt med bra skolgång för våra barn i dag, ger friskare och tryggare vuxna imorgon. Valet handlar om vilken framtid vi vill ha.
Kopiera länk