Insändare

Konsten och kulturen måste få kosta mer

Kan du leva utan musik? Ser du ofta på film? Njuter du av en bra roman i hängmattan?
Valdebatten handlar i år liksom alla tidigare år om nyttigheter. Att vi har bra vård och skola. Att vägarna går att åka på, att våra avlopp fungerar. Att det finns vatten åt alla. Allt detta är viktigt! Det tycker naturligtvis Vänsterpartiet också.
Men vi frågar oss samtidigt också vad som är meningen med livet? Vad gör oss lyckliga? Vad ger oss tillfredställelse? I Vänsterpartiet Gotlands valplattform har vi formulerat vad vi vill göra om vi får vara med och bestämma i politiken. Där finns Vänsterpartiets politik inom utbildning, omsorg, klimat och miljö och så vidare.
Men vi ägnar också stor uppmärksamhet åt konst och kultur. För där har vi många av svaren på frågorna ovan. Konst och kultur är oersättliga delar i en människas liv och för en levande demokrati. Bildkonsten, musiken, litteraturen ger oss upplevelser, beröring, tankar och har en förmåga att erbjuda oss möjlighet att hitta vår identitet och att känna tillhörighet. Den stimulerar våra barns tankar och kreativitet.
Och vem av oss vill leva utan musik, böcker och film; utan stoltheten över öns kulturhistoria; utan att kunna dela sinnliga upplevelser med sina vänner? Att få möjlighet till dessa grundpelare i en människas liv kostar pengar.
Vi vill att konsten, musiken och våra museer ska få kosta ännu lite mer pengar. I vår valplattform föreslår vi bland annat en utökning av stödet till ideella kulturorganisationer och professionella kulturskapare.
Vi vill ha ett särskilt fokus på kultur på landsbygden och en förstärkt personalbudget och en snar öppning av Gotlands konstmuseum. Utökad biblioteks- och bokbussverksamhet, att elever i alla årskurser i skola och förskola ska omfattas av den så kallade kulturgarantin, samt att Kulturskolan ska vara avgiftsfri.
Läs gärna de andra partiernas valprogram och jämför; få om någon har en lika konkret kulturpolitik. Tycker du att konst och kultur, jämlikhet och jämställdhet är viktiga beståndsdelar i ditt liv så ska du rösta (V) den 11 september!
Kopiera länk