Insändare

Vem tar politiskt ansvar för kulturen?

Kulturens stora betydelse för hela samhället är oomtvistlig.
En utredning gjord av regionens kulturavdelning våren 2022, har visat att Gotland i dag satsar färre skattekronor på kulturen per person – regionalt såväl som kommunalt – än de flesta andra regioner och kommuner i landet.
Hur ska vi med hedern i behåll kunna kalla oss Kulturens ö – utan att behöva kamouflera bristande ekonomiska stöd med otaliga kampanjer av vackra foton på ruiner, raukar och solnedgångar?
Ett kommande politiskt styre måste påvisa kulturens verkliga betydelse genom att arbeta för en betydande höjning av de statliga, regionala och kommunala anslagen. Det skulle borga för ett samhälle där konsten och kulturen får den plats och det utrymme den förtjänar.
Särskilt bör det kommande politiska styret i högre grad understryka sitt stöd för de befintliga institutionerna och i än högre grad stödja de fria professionella konstnärerna och därigenom påvisa deras obestridliga betydelse i många människors liv.
De tillför och bidrar alla, till en vital samhällsdebatt och ojämförliga upplevelser – inte minst för barn och unga.
För att möjliggöra en sådan utveckling är det nödvändigt att i mycket högre grad än som sker i dag, med samhälleliga medel finansiera de professionella utövarna av teater-, musik-, dans- och bildkonst och ge dem möjlighet till så rimliga inkomster att de inte ska behöva annan bisyssla för att klara livets nödtorft.
Så ges större förutsättningar för ett utvecklande av den egna konstarten och på det viset stimulera kommande generationer till eget skapande och fritt tänkande.
Bara då kan vi arbeta för att alla grupper i samhället, oavsett social, etnisk eller kulturell bakgrund och identitet, ska få tillgänglighet och möjlighet att deltaga i kulturella och konstnärliga sammanhang – såväl publikt som med eget skapande.
En kulturens ö, ända ned i berggrunden!
För övrigt bävar jag för en regering, där kulturministerposten ges till SD!
Kopiera länk