artikel

Pressmeddelande Bygg fler hyresrätter

Vänsterpartiet föreslår att en större del av marken som ska bebyggas på Visborg ska användas till hyresrätter. Idag planeras en för stor andel bostadsrätter på hyresrätternas bekostnad. Vi vill ändra det beslutet.

Regionstyrelsen beslutade i november 2021 om en markanvisning rörande bostadsbyggande på Visborg. Där beslutades om att 60 nya lägenheter ska anvisas till hyresrätter och 80 lägenheter med valfri upplåtelseform (troligen blir det bostadsrätter). Vänsterpartiet vill att åtminstone 115 av dessa planerade bostäder anvisas till hyresrätter. (Man beslutade även vid samma tillfälle att tillåta uppförande av 12 radhus på området. Det vill inte Vänsterpartiet ändra på.)

Vid fortsatta markanvisningar efter den nu aktuella på Visborg vill Vänsterpartiet att det anvisas fler hyresrätter än andra upplåtelseformer.

Det nuvarande borgerliga styret av Region Gotland har inte velat eller förmått bygga hyresrätter i den takt som behövs. 2021 byggdes noll inflyttningsklara hyresrätt på Gotland. 2020 byggdes endast 73 inflyttningsklara lägenheter över hela Gotland. I stället har det byggts en del bostadsrätter. Bostäder som i stor utsträckning köpts av icke gotlänningar. (Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalyser 2020 och 2021.)

De beslut som finns idag om hur Visborg ska bebyggas innehåller en stor möjlighet till nya bostadsrätter. Det behöver minska till förmån för fler hyresrätter. Vänsterpartiet anser att det främst är bofasta gotlänningars behov av bostäder som ska prioriteras och för att stärka öns kompetensförsörjning. Ska människor kunna ta alla jobb här, måste det vara enkelt att flytta hit.

Jörgen Benzler, första namn på Vänsterpartiets riksdagslista på Gotland och andra namn på Vänsterpartiets lista till Regionfullmäktigevalet.                                                              Telefon: 070-4477892

Kopiera länk