Insändare

Alla i samhället ska synas

Måndagen 20/6 debatterade vi elrullstolsgarage på regionfullmäktige. I december 2020 togs dessa bort som bostadsanpassning trots att det varit praxis i närmare 30 år.
Det innebär att de som inte kan förvara en elrullstol för utomhusbruk utifrån hjälpmedelscentralens regler (vilka är helt försåtliga) inte kan få en. Detta anser vi i Vänsterpartiet vara helt oacceptabelt! Det ska inte ha någon betydelse var du bor eller vilken ekonomi du har om du kan få ett hjälpmedel.
Vår motion handlade om att hjälpmedelscentralen skulle ta över ansvaret för hanteringen av garagen. Regionstyrelsen avslog motionen. Stefan Nypelius (C) försvarar avslaget från alliansens sida. Motiveringen att det inte är sjukvårdens ansvar att tillhandahålla garage till elrullstolar. Han nämner inte med ett ord att han upplever orättvisor i förskrivningen när en person kan få och en annan inte.
Ingen av de annars så debattglada på borgarsidan är uppe i talarstolen och nämner inte något om att vi kanske måste se över den orättvisa som uppstått.
Vi i Vänsterpartiet ställde frågan i regionfullmäktige redan i början på 2021. När inget hände lämnade vi i september samma år in en motion vilken behandlades i fullmäktige först nu.
Det är med stor oro vi i Vänsterpartiet ser hur personer med funktionsnedsättning får det allt svårare att delta i samhällslivet på lika villkor som andra. Elrullstolsgaragen är ett exempel. Indragningar och försämringen av färdtjänsten en annan.
En person, beroende av elrullstol uttryckte; ”Vill man inte att vi ska synas på stan?”
Ja, man kan ju undra.
Kopiera länk