artikel

Vänsterpartiet: Bygg fler hyresrätter

Det byggs för lite hyresrätter på Gotland. De borgerliga partierna har misslyckats med att bygga tillräckligt, inte minst på landsbygden. Utanför Visby är resultatet skralt vad gäller antalet färdiga hyresrätter.

Enligt Länsstyrelsen senaste bostadsmarknadsanalys färdigställdes på Gotland under 2020 73 lägenheter i nybyggda hus. Nybyggnationen motsvarar 1,3 lägenheter per tusen invånare. Näst lägst i landet. Snittet bland Sveriges regioner är 4,9 nybyggda lägenheter per tusen invånare. Ska vi bygga lika många lägenheter som rikets snitt hade vi behöver bygga 275 lägenheter.

Tyvärr är alla nya hyresrätter dyra att hyra. När vi bygger släpper vi också ut mycket växthusgaser. Enligt Boverket står bygg- och fastighetssektorn för en femtedel av alla utsläpp som sker inom Sveriges gränser. På Gotland finns flera hyresbostäder som byggdes för cirka 50 år sedan. Flera av dessa ägs av Gotlandshem och renoveringsbehoven växer. Gotlandshem måste klara av att renovera i den takt som behövs och bygga nya bostäder.

Det behövs pengar och ett nytt sätt att tänka vid bygg och renoveringar. Vänsterpartiet föreslår ett statligt stöd på 100 miljarder kronor, ungefär 600 miljoner till Gotland, att används för detta. Då kan man bygga och renovera med nya och mer klimatsmarta material, skapa system för en cirkulär (återanvändning) ekonomi och energieffektivisera samtidigt som hyrorna kan hållas nere med en del av det statliga stödet.

Med ett starkt statligt stöd, en väl fungerande politisk styrning av Gotlandshem och en klok markpolitik från Region Gotland menar Vänsterpartiet att det är möjligt att bygga fler hyresrätter över hela Gotland.

Kopiera länk