Insändare

Halverade biljettpriser gynnar både människor och klimat

Just nu ökar priserna på många saker som är viktiga i människors vardag. Priset på el, drivmedel och livsmedel är några exempel där prishöjningar drabbar många hushåll. Oro över kriget blandas med en oro för ökade levnadsomkostnader.  Alla partier har lyft bensin- och dieselpriset som en viktig fråga, vilket det också är. Många gotlänningar är beroende av bilen och har ännu inte haft reell möjlighet att byta till ett miljövänligare drivmedel. Alla de kan inte byta bilen mot kollektivtrafik. För det behövs en kraftig utbyggnad och ändå skulle många behöva bil för sina transporter. Många som idag åker bil skulle dock, särskilt med en kostnadssänkning, kunna välja kollektivtrafik och på så sätt minska sina utgifter för bensin och diesel. Även de som åker buss eller färdtjänst redan behöver ekonomiska lättnader på grund av exempelvis höjda matpriser.

Vänsterpartiets långsiktiga mål är en avgiftsfri kollektivtrafik i hela Sverige. Utifrån den situation som råder, vill vi till att börja med, se halverade biljettpriser inom all kollektivtrafik i landet i ett halvår. Det har Vänsterpartiet föreslagit i riksdagen. På det sättet skulle många människor få mer pengar kvar i plånboken och möjligheterna att förflytta sig blir därmed mer jämlika. Samtidigt skulle ett ökat användande av kollektivtrafiken bidra till den klimatomställning som är nödvändig – även i oroliga tider.

I väntan på att förslaget förverkligas nationellt behöver Gotland gå före och visa vägen. Därför har vi i Vänsterpartiet genom ett nämndinitiativ i regionstyrelsen föreslagit att biljettpriserna inom kollektivtrafiken och färdtjänsten på Gotland, halveras under tre månader. Regionstyrelsen beslutade att skicka frågan till tekniska nämnden för vidare beredning. Vår förhoppning är att politikerna i tekniska nämnden ser vikten av att locka fler att åka kollektivt och samtidigt sänka kostnaderna för hushåll som drabbas hårt av kostnadsökningar. Förslaget bör genomföras snarast.

Saga Carlgren och Thomas Gustafson Vänsterpartiet

Kopiera länk